2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életrajzi könyv a Truman-doktrína teoretikusáról

2007. május 4. 17:00

John Lukacs George Kennanról, a hidegháborús feltartóztatás-elméletet megalkotó amerikai tudós-diplomatáról szóló új életrajzi könyvét mutatta be.

"Meggyőződésem, hogy egy időben ő volt Amerika lelkiismerete (...) nem nacionalista, hanem patrióta (...) sokkal inkább moralista és filozófus, mint politikai kommentátor"
- fogalmazott a történész, hozzátéve, hogy a sok könyvet és esszét író Kennan csak élete végén, 100 évesen tette le tollát.

A "George Kennan, Jellemtanulmány" című könyv a napokban látott napvilágot a Yale University Press gondozásában. Az 1924-ben született Lukacs - több mint húsz könyv szerzője, számos szakmai elismerés birtokosa - személyesen ismerte és jó barátjának tudta a 2005-ben, 101 éves korában elhunyt Kennant, aki több amerikai elnök és külügyminiszter tanácsadója, az 1940-es években a világpolitika egyik alakítója volt.

Lukacs szerint a realista Kennan kitűnően ismerte az orosz, a német és a francia kultúrát. A több európai fővárosban diplomáciai szolgálatot teljesítő gondolkodó működését, írásait áthatotta az Európa sorsa miatta aggódás; úgy tekintett az Egyesült Államokra, mint az európai kultúra letéteményesére és megmentőjére.

Strobe Talbott, a washingtoni Brookings Intézet elnöke szerint John Lukacs életrajza tömör és briliáns tanulmány egy hosszú és bámulatos életműről. A történész ismét megmutatta, hogy zseniálisan, "sasszemmel" képes megragadni a történelem fordulópontjainak és életpályáinak lényegét - írta méltatásában. A The New York Times Book Review kritikusa elegáns, elégikus hangvételű életrajznak nevezi Lukacs könyvét, amelyből kiviláglik, hogy a szerző mélyen tisztelte a rendkívüli intellektusú Kennant.

Az amerikai tudós-diplomata nagyban hozzájárult a Truman-doktrína kidolgozásához és a Marshall-terv megalkotásához, ő volt a szerzője annak a Foreign Affairs folyóiratban 1947 júliusában megjelent névtelen cikknek, amely a hidegháború évtizedeire az Egyesült Államok Szovjetunió-politikájának alapjául szolgált. Kennan ellenezte a Moszkva iránti békítő politikát és a kommunizmus terjedése ellenében meghirdette híres feltartóztatás-elméletét.

A történész egy kérdésre válaszolva megemlítette: Kennan az 1956-os magyar forradalom leverése után egy cikkében úgy fogalmazott, hogy a szovjet birodalom ebből "nem tud egészen felépülni". Mihail Gorbacsov későbbi szovjet elnökről pedig 1985-ben megállapította, hogy ez az ember "le fogja bontani a Szovjetuniót".

John Lukacs több mint egy tucat könyve magyarul is olvasható az Európa Kiadó gondozásában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár