2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatkérést vártak az angol királynőtől Virginiában

2007. május 7. 10:00

Jamestown alapításának 400. évfordulója alkalmából II. Erzsébet brit királynő férjével, Fülöp herceggel az egyesült államokbeli Virginia fővárosába, Richmondba látogatott.

Multikulturális rendezvénysorozat

A brit uralkodó pár jeleneg is tartó hatnapos látogatást tesz az Egyesült Államokban. A 81 éves királynő megérkezése után beszédet mondott a virginiai állami törvényhozásban, Amerika legrégebbi választott testületében.

II. Erzsébet utoljára 1991-ben, az Öböl-háború után látogatott Amerikába; Jamestownban fél évszázaddal ezelőtt járt, a település alapításának 350. évfordulóján. A királynő pénteken utazott el az egykori település helyére, és az ott működő szabad téri múzeumban megtekintette a legfrissebb régészeti kutatások eredményeit, a telepesek által emelt, sokáig eltűntnek hitt erődítmény maradványait.

A királynő - akit érdeklődők ezrei köszöntöttek a richmondi Kapitólium előtt - beszédében saját és Nagy-Britannia "legmélyebb együttérzését" fejezte ki a virginiai műszaki egyetemen történt mészárlás áldozatainak hozzátartozóival, minden érintettel. A látogatás kapcsán az NPR közszolgálati rádió megjegyezte, hogy Jamestownban volt a bölcsője a világhatalommá vált Egyesült Államoknak, az amerikai demokráciának, de Amerika rabszolgatartó múltja is a James folyó torkolatánál kezdődött.

A CNN hírtelevízió szerint többen azt várták, hogy a királynő a virginiai törvényhozás előtt bocsánatot kér a rabszolgatartó múltért, erre azonban nem került sor. A királynő ehelyett arról beszélt, hogy 1957-es látogatása óta az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is megváltozott, sokszínűbb lett. Mint megfigyelők emlékeztetnek, 50 évvel ezelőtti látogatásakor az akkor még fajilag megosztott Virginiában az ünnepség döntően fehér esemény volt. Csütörtökön ezzel szemben nemcsak a fehérek és feketék vegyes tömegét, hanem az őslakos indiánok leszármazottait is üdvözölhette a királynő Richmondban.

A brit uralkodó Amerikában hódolt lovas szenvedélyének, szombaton ellátogatott a leghíresebb amerikai lóversenyre, a Kentucky Derbyre. Vasárnap Washingtonba utazott, ahol George Bush amerikai elnök a Fehér Házban adott vacsorát tiszteletére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár