2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A múzeumok nemzetközi napját ünnepeljük

2007. május 18. 09:00

1978 óta május 18-a a Múzeumok Nemzetközi Napja, amelynek ünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) XI. konferenciáján határozták el 1977. májusában.

Hazánkban a világnapot követő hétvégén, május 19-20-án rendezik meg a Múzeumok Majálisát, a közönség és a szakemberek találkozóját. Az első ízben 1996-ban tartott rendezvényen a hagyományos helyszínen, a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben mintegy 100 budapesti, vidéki és határon túli múzeum és közgyűjtemény ad ízelítőt látnivalóiból. Több mint kilencven program várja az érdeklődőket, a fiatalok kézműves foglalkozások, bábelőadások, koncertprogramok között válogathatnak, a Mesterségek Utcáján pedig nép- és iparművészek kínálják portékáikat.

A rendezvény megnyitóján ünnepélyesen kihirdetik Az Év Múzeuma 2006 pályázat eredményeit. A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület által kiírt pályázatra összesen hat pályamű érkezett (budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, berettyóújfalui Bihari Múzeum, mezőkövesdi Matyó Múzeum, bajai Türr István Múzeum, bonyhádi Völgységi Múzeum).

Ez alkalommal adják át a Vendégbarát Múzeum pályázat díjait is, a látogatók szavazatai alapján három-három országos, illetve regionális jelentőségű, vendégbarát szolgáltatásokat nyújtó, interaktív, érdekes programokkal szolgáló közgyűjtemény részesül a díjban.

A Szépművészeti Múzeum szombaton Perui Partival ünnepel. Az "...és akkor megérkeztek az inkák" című tárlathoz kapcsolódóan, este 6 órától vasárnap hajnalig inka mesékkel, az Andok világát idéző népzenével, néptánccal, kézműves foglalkozásokkal várják a családokat, de tűzijáték is szerepel a programok között. Az Iparművészeti Múzeum szombaton 22 óráig tart nyitva. Az intézményben tárlatvezetésen mutatják be az Esterházy kincsek, a Tiffany és Gallé - A szecesszió üvegművészete, valamint a Gyűjtők és kincsek című kiállítást az érdeklődőknek, akik táncelőadást is láthatnak. A múzeum rendezvényei és kiállításai a világnap alkalmából ingyenesen látogathatók.
Magyarországon tavaly összességében növekedett a múzeumok látogatottsága. Az önkormányzati fenntartású múzeumok, kiállítóhelyek szakmai rekonstrukcióját, infrastrukturális fejlesztését támogató Alfa Program keretében 30 állandó kiállítás újult meg országszerte összesen 300 millió forintból, a program idén 230 millió forint pályázati lehetőséget nyújt az intézményeknek.

Európa legtöbb országában május 19-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amikor is hajnalig lehet ingyen látogatni a közgyűjteményeket. Először francia kezdeményezésre, az Európa Tanács védnöksége alatt 2005-ben került sor erre. (Magyarországon hagyományosan június 23-án tartanak nyitva éjjel a múzeumok.)

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár