2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felfedezik az elfeledett szlovén űrkutatót

2007. június 25. 08:00

Csak most, születésének 115. évfordulóján kezdik saját hazájában is felfedezni Herman Potocnikot.

Potocnik 1928-ban jelentette meg Az űrutazások problémája: a rakéták motorja című munkáját. Von Braun a második világháború idején ennek alapján dolgozta ki hírhedt rakétáinak, a V1-nek és a V2-nek a tervét. De békésebb dolgok is születtek a szlovén mérnök írásaiból: Arthur C. Clarke, a 2001: Űrodüsszeia regényének írója is jól ismerte Potocnikot és tőle vette át a filmben futurista rajzolatú "Discovery" leírását.

Dragan Zivadinov, az 1980-as években indult Neue Slowenische Kunst nacionalista felhangoktól sem mentes avantgárd csoport társalapítója kezdeményezte azt a megemlékezéssorozatot, amelynek első eseményére Potocnik szüleinek falujában, Vitanjében került sor, de amely többek között Ljubljanában, sőt Washingtonban is folytatódik.

Potocnik 1892-ben született a ma Horvátországban lévő Pulában. Élete nagy részét Bécsben töltötte, itt szerzett hadmérnöki diplomát a császári katonai akadémián. Az első világháborúban a Monarchia tisztje volt, 1919-ben szerelt le az osztrák hadseregből, miután tüdőbajt kapott. Akkor kezdte el elektromérnöki tanulmányait Bécsben és a rakétákra szakosodott. Egy évvel 36 esztendős korában bekövetkezett halála előtt adta ki könyvét, amelyben már egy, a Föld körül keringő, mesterséges gravitációval ellátott űrállomás gondolatát vetette fel.

Ez az űrállomás elképzelései szerint napenergiát felhasználó elektromos cellákkal működött volna. Ez a módszer akkor még teljesen ismeretlen volt. "Az űrutazást többi nem lehet lehetetlennek tekinteni az emberek számára, olyan problémákat vet fel csupán, amelyek megoldhatók" - írta Potocnik 33 évvel Jurij Gagarin űrutazása előtt.

Potocnik tiszteletére Zivadinov megnyitott Vitanjéban egy olyan múzeumot, amely újrateremti a szlovén űrúttörő által a múlt század elején megálmodott űrobszervatórium légkörét. Van benne egy félkör alakú sötét szoba, ahol olyan tökéletes a csend, mintha az ember több százezer kilométerre lenne a Földtől. Az ablakokat olyan plazmatv-képernyők helyettesítik, amelyeken hang nélküli, feliratos interjúk láthatók Potocnik munkáját kommentáló űrhajósokkal.

Zivadinov csak azt sajnálja, hogy művészek soha nem vettek részt űrutazásokban. Vágya, hogy egyszer ezt elősegítse, és ezáltal biztosítsa "az űrutazás spirituális oldalát".

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár