2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem adják vissza a háborús zsákmányt az ukránok

2008. november 10. 13:12

Egy ukrajnai múzeum a hétvégén megtagadta, hogy a második világháborúban a szovjet hadsereg által elhurcolt, és máig birtokában lévő festményeket visszaszolgáltassa Németországnak.

A Szimferopol Művészeti Múzeum a német külügyminisztériumnak küldött nyilatkozatában leszögezte, hogy nem tervezi annak a 87 képnek a visszaszolgáltatását, amelyek eredetileg az aacheni Ludwig Művészeti Múzeum gyűjteményéhez tartoztak.

A képeket 2007-ben egy bajor házaspár fedezte fel, akik turistaként a Krímbe látogatva látták meg azokat a múzeumban. Egy rövid internetes kutatás után a festményeket az aacheni múzeum oldalán az ismeretlen hollétű képek között is megtalálták, így az általuk készített fotókat e-mailben továbbították az intézménynek.

A főként nyugat-európai művészek munkáiból álló kollekciót 1942-ben szállították Aachenből Messinbe, hogy biztonságos helyre kerüljenek. A képeknek később nyoma veszett: a legtöbben azt hitték, hogy a szövetséges bombázásokban semmisültek meg. Meissen azonban a világháború után a szovjet zónához került, így most már azt valószínűsítik, hogy a festmények túlélték a háborút, és a szovjet hadsereg vihette magával azokat.

Ukrajna egész mostanáig úgy állította ki a képeket, mintha azokat teljes joggal az ő tulajdonukban lennének. Az ügy kipattanásakor a műalkotások lekerültek a múzeum falairól, ám az intézmény szóvivője szerint semmilyen körülmények között nem akarják visszaadni a képeket a németeknek. Szerintük ugyanis az ország lakossága óriási szenvedéseket élt át a náci megszállás alatt, és a Vörös Hadsereg által elvitt vagyon csupán ezt kárpótolta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár