2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bécsi zsidókat mentett az anglikán egyház

2007. július 24. 17:00

Az anglikán egyház a náci uralom idején segített menekülni az anglikán hitre tért bécsi zsidóknak - írta az Illustrierte Neue Welt című bécsi zsidó folyóirat.

Az osztrák ellenállási okmányok levéltárának statisztikai adatai szerint a megkeresztelt zsidók közül mintegy százan nem élték túl a náci uralom éveit. Egyesek közülük el sem hagyták Ausztriát, másokat pedig később letartóztattak Csehszlovákiában, Hollandiában, Franciaországban vagy Olaszországban. Az nem ismeretes, hogy az anglikán hitre tért osztrák zsidók a nácik előli menekülésük után is anglikán vallásúaknak vallották-e magukat.

A menekülésükhöz nyújtott segítséget az tette lehetővé, hogy Bécsben az anglikán egyház diplomáciai mentességet élvezett. Az 1877-ben épült anglikán templom lelkészének `a brit nagykövet személyes lelkésze` volt a hivatalos státusa. Ez a helyzet mindmáig mit sem változott és a mindenkori anglikán lelkész a Bécsben akkreditált diplomaták között szerepel. Ez a státus az 1938. márciusban bekövetkezett Anschlusst követő hetekben és hónapokban döntő jelentőségűnek bizonyult egészen az 1939. szeptember 3-án a Harmadik Birodalomhoz intézett brit hadüzenetig.

Hugh Grimes tiszteletes 1934 óta volt a bécsi anglikán templom, a Christ Church lelkésze. Bátorságának köszönhetőn az 1938-as esztendő kritikus napjaiban éppen ilyen emberre volt szükség Bécsben - írta a lap. A hírhedt nürnbergi törvények hatályba lépése után aztán ugrásszerűen megemelkedett a keresztséget felvenni óhajtók száma, és Grimes összesen mintegy 900 bécsi zsidót keresztelt meg.

1938 július végén még egy anglikán lelkész érkezett Bécsbe, hogy a Grimes által addig végzett munkát átvegye. A 69 éves Frederick Collard megszakítás nélkül folytatta a Grimes által végzett munkát és 1938 szeptemberig 870 jelentkezőnek szolgáltatta ki a keresztség szentségét.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár