2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sámánok búcsúztatják a Dzsingisz kán-kiállítást

2007. augusztus 27. 08:00

A hét végén, az utolsó három napon este 8 óráig tart nyitva a Dzsingisz kán és öröksége, valamint A tatárjárás című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az utóbbi hetekben különösen megnövekedett érdeklődés miatt augusztus 31-én, szeptember 1-én és 2-án meghosszabbított nyitva tartással, este 8 óráig várja a látogatókat a két tárlat. A legjelentősebb mongol múzeumok és nagy európai gyűjtemények kiemelkedő művészeti alkotásain alapuló, Mongólia 800 éves történelmét bemutató kiállítás utolsó helyszíne Budapest.



A tárlat két fő létrehozója - a mongol Kulturális és Tudományos Minisztérium, valamint a bonni Kunst und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland - úgy döntött: a több ezer kilométert utaztatott és a változékony klimatikus körülményeknek kitett műtárgyak mintegy két év után visszatérnek anyagyűjteményeikbe.

A magyarországi kiállítóhely rámutatott arra: csak öt város - Bonn, München, Schallaburg, Isztambul és Budapest - közönségének adatott meg a lehetőség, hogy a ritkán vagy még soha be nem mutatott régészeti, művészeti emlékek segítségével ismerkedjen meg e távoli ország népének kultúrájával, történelmével.

A kiállításhoz kapcsolódó utolsó program, "Az én Mongóliám", augusztus 28-án este 6 órakor kezdődik: Birtalan Ágnes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Belső-ázsiai Tanszékének vezetője tart előadást Újjáéledő sámánizmus és buddhizmus címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A mongol tárlatot kiegészítő, A tatárjárás című kiállítás, amely az 1241-42-es magyarországi mongol hadjárat emlékeit mutatja be, szeptember 30-ig még látogatható.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár