2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Falmaradványról vitáznak a jeruzsálemi régészek

2007. szeptember 3. 11:00

Az izraeli illetékesek kétségbe vonták azt a bejelentést, miszerint Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél folytatott kábelfektetés során a második Templom maradványait találták meg és tették tönkre.

A múlt hét csütörtökön Zachi Zweig régész hatalmas felháborodással nyilatkozott az izraeli tévécsatornáknak arról, hogy a 1,5 méter mélyen és 400 méter hosszan húzódó árok ásásakor végzett munkálatoknál használt gépekkel megsértették a második Templom egyik falmaradványát. Nem sokkal később a Bar Ilan Egyetem régésze, Gabi Barkai egy helyi televíziónak már arról beszélt, hogy egy hét méter vastag falat találtak, és a kormányzatot a vezetékfektetés leállítására kérte.

Az iszlám hatóság szerint azonban a 40 éves elektromos kábelek cseréje elodázhatatlan volt, és szerintük a régészek csak propaganda hadjáratot folytatnak ellenük. Mindez persze csak a legújabb felvonás abban a sakkjátszmában, ami 1967 óta folyik a város közepén: legutóbb a Siratófal melletti felüljáró felújítása kapcsán törtek ki zavargások.

Dan Bahat régész, a jeruzsálemi ásatások korábbi főfelügyelője szerint ugyanis ha tényleg hasonló maradványokra bukkantak volna, akkor a munkálatokat felügyelő régészeti hatóság, és a helyszínen jelenlévő rendőrség is közbelépett volna. Bahat elmondása szerint "a felháborodott régészek évek óta nacionalista és politikailag túlfűtött kampányt folytatnak, hogy a helyszínen megerősítsék az izraeli jelenlétet".

Erre utal az is, hogy Smulik Ben Rubi, a város rendőrségi szóvivője szerint a rendőrséget nem kérték fel olyan közbelépésre, amelyre egy régészeti felfedezéskor sor szokott kerülni. Az izraeli régészeti hatóság pedig egyáltalán nem kommentálta az ügyet.

A második templomot i.e. 515-ben kezdték el építeni a babiloni fogságból hazatérő zsidók, és azt a rómaiak i.sz. 70-ben pusztították el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár