2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezik Hitler földgömbjét

2007. október 19. 10:00

Napokkal azután, hogy véget ért a második világháború, egy amerikai katona belépett Adolf Hitler "Sasfészkébe", a Berghofba, amelyet csaknem teljesen leromboltak a szövetséges légitámadások.

John Barsamian - mert ő volt az a katona, aki egyedül lépett az épület romjai közé, magával vitte, most pedig árverésre bocsátja a földgömböt az összes hivatalos katonai papírral együtt, amely lehetővé tette, hogy elvihesse azt az Egyesült Államokba. Külön igazolvány bizonyítja, hogy `Német glóbusz, Hitler Sasfészkéből`. Minden kétséget kizáróan megállapítást nyert, hogy Barsamian hadi zsákmánya a náci diktátor tulajdonát képezte.

Greg Martin, a földgömböt elárverező aukciósház tulajdonosa elmondta, hogy minden bizonnyal ez a legalaposabb igazolás, amellyel az utóbbi időkben találkoztak. Fényképeknek is birtokában vannak, amelyeken látható az amerikai katona, amint ott áll a romok közt, kezében - akárcsak egy pólyással - a földgömbbel.

Barsamian 1945 májusban találta meg a földgömböt a bajorországi Obersalzbergben, és néhány más tárggyal - többek közt egy revolverrel és egy tőrrel - együtt hazavitte Amerikába. Több mint hatvan éven át őrizte otthonában, a kaliforniai Oaklandben. Nem állította feltűnő helyre és történetét csak akkor mesélte el, ha barátai rákérdeztek.

Barsamianban azonban felidéz emlékeket azokból az időkből, amikor még 28 éves volt és a hadseregben szolgált. Valahányszor végighúzza mutatóujját Európán, beszámol arról, hogy miként nyomult előre hadosztálya náci területen és emlékezik minden egyes ütközetre. Fájlalja ugyanakkor, hogy éveket veszített, amelyeket családjával tölthetett volna. Miután leküzdötte daganatos betegségét és 2004-ben eltemette feleségét, Violát, Barsamian most kész megválni a földgömbtől.

November 13-án tartják az árverést San Franciscóban és arra számítanak, hogy akár 15 vagy 20 ezer dollárért is elkelhet. Kalapács alá kerülnek még az árverésen Hitler által aláírt ritka okmányok is, és egy doboz szivar, amely Hermann Göring tulajdonát képezte.

A Berghof 1927 óta képezte Hitler tulajdonát. Ott találkozott rendszeresen olyan náci pártvezetőkkel, mint Goebbels, Göring és Speer. A háború előtti években ott fogadott magas rangú külföldi látogatókat is, például 1938-ban Neville Chamberlain brit miniszterelnököt. Miközben egész Európában tombolt a háború és emberek milliói haltak meg, Hitler a Berghofban élvezte rendszeresen a természet szépségeit. 1945. április 25-én azután brit bombázók lerombolták a Berghofot, öt napra rá Hitler öngyilkos lett berlini bunkerében, május 4-én pedig amerikai csapatok szállták meg Obersalzberget és felrobbantották a Berghof maradványait, valamint más náci vezetők villáit.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár