2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A hideg elől menekültek a grönlandi vikingek

2007. december 10. 13:00

A lábukkal szavaztak a grönlandi fiatalok

Eva Panagiotakopulu, az Edinburgh Egyetem paleoökológusa a fűvel borított házakban élt legyek, tetvek és bogarak maradványai segítségével állapította meg, mi is történt két, északon fekvő településsel. A rovarok vizsgálata felvilágosítást nyújt arról, milyen háziállatokat tenyésztettek (bizonyos tetvek csak juhokon, mások csak kecskéken élnek), mely házakat lakták (néhány légyfaj csak fűtött házakban marad meg), és hol volt élelem.

A két tanya ugyanabban a fjordban állt, sorsuk mégis különbözőképpen alakult. "Az egyik tanyán minden rendben ment, majd amikor a helyzet rosszabbra fordult, a lakók elmentek, és magukkal vitték mindenüket. A másik tanya lakói házaikban rekedtek a hosszú tél folyamán, és mindenüket felélték, végül a saját ágyukban pusztultak el." A szokások azonban tovább éltek: valaki később visszajött, és eltemette a holtakat.

A más településeken talált leletek is arra utalnak, hogy a telepesek elhagyták tanyáikat, nem pedig valamilyen szörnyű véget értek. "A romok között nincsenek holttestek. A templom temetőjébe egészen a 15. századig temetkeztek, tehát nincs arra utaló jel, hogy eszkimók gyilkolták volna meg őket, vagy valamilyen más szerencsétlenség érte volna őket" - véli William Fitzhugh, a washingtoni Smithsonian Intézet Északi-sarki Központjának igazgatója.

Dr. Lynnerup a grönlandi inuitok genetikai állományát tanulmányozta. Kutatási eredményei cáfolják azt az elméletet, hogy a vikingek beleolvadtak volna az inuitokba. Az inuitok mitokondriális DNS-e (amely csak az anyától örökölhető) semmiféle európai nyomot nem mutat. A középkori inuit települések régészeti vizsgálata is alátámasztja ezt a vélekedést.

"Ugyanebben az időben az izlandi és észak-norvégiai vikingek is elhagyták a tanyáikat, de erről senki sem ír könyvet. Nem hiszem, hogy a grönlandi vikingek másképp viselkedtek volna" - véli Lynnerup. Szerinte a 14-15. században a grönlandi fiatalok a lábukkal szavaztak, és elhagyták településeiket, mert az már nem tudta eltartani őket. "Úgy képzelem, hogy az öreg viking ott állt a vizes, szürke földje mellett, amelyen néhány vézna tehén legelészett, és azt mondta a fiainak: ez egy nap majd a tiétek lesz. A fiúk erre szedték a sátorfájukat, és az első hajóval Reykjavikba utaztak."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár