2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kereszténység védelmezőjére emlékeznek a királyi városok

2008. január 27. 12:30

Ötszázötven évvel ezelőtt a magyar köznemesség királlyá választották az akkor 15 éves Hunyadi Mátyást, aki a reneszánsz korszak "hallatlanul tehetséges" embere.

Mátyás király korában Magyarország Európa egyik vezető hatalma volt, Budát és Visegrádot pedig a kultúra elismert városaiként tartották számon - mutatott rá Márfi Gyula a Reneszánsz év közép-dunántúli programjait ismertető esten. Emlékeztetett arra is, hogy Mátyás udvarában mintegy háromezer kötetes könyvtár volt, ami akkor `elképzelhetetlenül nagy gyűjteménynek` számított.

Horváth András, a Közép-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke a reneszánsz esten hangsúlyozta: a 2008-as reneszánsz év célja az, hogy a "ma emberéhez közel hozzák a reneszánsz kornak néha már feledésbe merülő értékeit". Mint mondta: a "királyi régió" (Közép-Dunántúl) turisztikai vonzerejét kívánják bemutatni. Ennek érdekében a régió "királyi városai" összefogtak; a korábbi turisztikai versengés helyett az együttműködés került előtérbe.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere emlékeztetett arra, hogy a "királyi városok" a reneszánsz időkben az európai keresztény kultúra védelmezői voltak. Tájékoztatott arról, hogy Veszprémben, a "királynék városában" hagyományosan május 9-12. között tartják a Gizella-napokat, emlékezve államalapító szent királyunk feleségére, akinek Veszprém volt a kedvelt lakhelye. Május 10-én Veszprémben jelmezes felvonulást és hadijátékot tartanak a királyi városok (Esztergom, Székesfehérvár, Tata, Veszprém és Visegrád), pünkösdkor pedig reneszánsz népünnepélyt rendeznek.

Aradi Varga István, a tatai Városkapu Zrt. vezérigazgatója elmondta: június első hetében Mátyás országa címmel kiállítást rendeznek a Kuny Domokos Múzeumban, de tartanak reneszánsz irodalmi esteket és zenei programokat is. Pál Károly, a várpalotai polgármesteri kabinetiroda vezetője arról szólt, hogy városukban (Várpalota Mátyás király kedvelt vadászó és tartózkodási helye volt) Mátyás, az igazságos elnevezéssel augusztusban többnapos programsorozatot tartanak, s a nagy királyt Helyei László színművész személyesíti majd meg.

Terveik között szerepel a vadászati kultúra napjának megrendezése is, összekötve gasztronómiai és borászati programokkal, elsősorban azonban Mátyás király várpalotai vadászatait igyekeznek felidézni - tette hozzá a város képviselője.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár