2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Avantgárd reneszánszot hozott Hunyadi Mátyás uralkodása

2008. március 3. 16:00

Hunyadi Mátyás, a király címmel látható kiállítás március 19-től a Budapesti Történeti Múzeumban; a tárlat az uralkodót és udvarát állítja a középpontba.

A múzeum a Reneszánsz Év keretében, Hunyadi Mátyás királlyá választásának és trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából nagyszabású és látványos, a modern technikai eszközöket is felhasználó, tudományos szempontból is sok újdonságot hozó tárlatot készít elő - közölte Farbaky Péter és Végh András kurátor.

A "Hagyományok és megújulás a magyar királyi udvarban 1458-1490" alcímet viselő kiállításon festmények, szobrok, ötvöstárgyak, miseruhák, díszes kódexek, fegyverek, oklevelek, díszesen faragott kőemlékek elevenítik fel az uralkodó és környezete életét.

A tárlat a királyi udvart több szempontból mutatja be: a portréművészet alkotásain keresztül megismertet a király és királyné személyével, elvezet a király haditáborába, végigkísér az udvar helyszínein, a budai, visegrádi és bécsi palotán, beavat a vallási élet megnyilvánulásaiba, s a Corvin-kódexek segítségével megidézi az újra az antikvitás felé forduló, humanista szellemi központot.

A kurátorok kiemelték: a kiállítás nem csak az avantgárd reneszánszot mutatja be, amelyet Itália után Mátyás elsőként Magyarországon honosított meg Európában, hanem az utolsó virágzását élő hazai késő gótikus művészetet is. A magyarországi köz- és egyházi gyűjtemények kincsei mellett - ausztriai, csehországi, németországi, olaszországi és szlovákiai intézményekből, így például a firenzei Uffizi-képtárból, a Vatikáni Könyvtárból, a bécsi Kunsthistorisches Museumból, a brnói Morva Galériából és Olmützből - 65 külföldi műtárgy érkezik Budapestre.

A Hunyadi Mátyás, a király című tárlat június 30-ig lesz látható. A bemutató része a "4X a reneszánszról" című sorozatnak, amelynek keretében a Budapesti Történeti Múzeum további három intézménnyel közösen szervez kiállítást: az Országos Széchényi Könyvtárral, az Iparművészeti Múzeummal és a Magyar Nemzeti Galériával.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár