2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mátyás királyra emlékezik egykori koronázóvárosa

2008. február 14. 15:00

A Reneszánsz Év programja keretében Mátyás király halálának és temetésének az évfordulójáról is megemlékeznek Székesfehérváron.

Szele István, a városi közművelődési iroda vezetője elmondta, hogy a reneszánszhoz sok szállal kötődő egykori koronázó város gazdag programot állított össze a Hunyadi Mátyás (1443-1490) királlyá választásának 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz Év tiszteletére.

A programok sorát február 20-22-én a diákok történelmi vetélkedője, szavaló- és mesemondó verseny nyitja meg, majd  március elején a Mátyás-emlékműnél (Melocco Miklós alkotása) a középiskolás színjátszók tartanak előadásokat. Március 29-én emlékeznek meg arról, hogy Mátyást 1464-ben megkoronázták a német-római császártól, III. Frigyestől visszaszerzett Szent Koronával, április 6-án pedig a király 1490-ben bekövetkezett haláláról és temetéséről.

A programsorozat keretében megrendezik a reneszánsz zene és tánc napját, amelynek kiemelkedő eseményeként az Alba Regia Táncegyüttes bemutatja a Makrancos hölgy című táncos produkciót. Alba Regia hagyományos nyári rendezvénysorozatának, a Musica Regiának részeként tervezik Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának szabadtéri bemutatását is.

A látványos programokat a Reneszánsz Évhez kötődő kiállítások, tudományos tanácskozások egészítik ki, egyebek között a Szent István Király Múzeumban júniusban Mátyás és a gótika címmel nyílik régészeti kiállítás.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár