2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életútinterjúkat gyűjtenek a magyar középiskolások

2008. március 10. 08:00

A következő két évben mintegy 30 ezer interjút készítenek a 20. század történéseinek szemtanúival a középfokú oktatási intézmények diákjai.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter beszámolója szerint az oktatási tárca, valamint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány közösen dolgozta ki a programot Magyarország közös múltjának megörökítésére. Mint mondta, ez a projekt azért egyedi, mert szembesíti a fiatalokat a még velük élő nemzedékkel, annak emlékeivel. Hozzátette: `Közép-Európában van annak jelentősége, hogy sok-sok száz fiatal kérdez, és sok-sok száz idős ember válaszol.`

Ezek a fiatalok nemzettudatukban, gondolkodásukban nyitottabbak lesznek, egy kicsit megélik, átélik azt, amit apáink, nagyanyáink átéltek - mondta az oktatási miniszter. Kiemelte azt is, hogy ezt a projektet tíz év múlva már nem lehetne megcsinálni.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter közölte, terveik szerint mintegy 250 iskola több száz pedagógusa segítségével a következő két évben készülhet el az összesen mintegy 30 ezer interjú a diákok szüleivel, nagyszüleivel, ismerőseivel a 20. század történelméről. Hangsúlyozta, hogy demokráciában élünk, a jelenünket, és azon keresztül a múltunkat és a jövőnket is közösen kell uralnunk.

Mint mondta, nem szabad hagyni elveszni azok emlékét, akik megélték az elmúlt évszázadot. Fontos, hogy ne csak a dokumentálók, a történészek történelemértelmezését ismerhessük meg, hanem a dokumentált személyek, a hétköznapi emberek emlékeit is megörökítsük és folyamatosan kutathatóvá tegyük.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója közölte, az így összeálló interjúkat rendszerbe szervezve virtuális adatbázisokat, illetve akár múzeumokat is létrehozhatnak majd. Szerinte az első körben elkészülő 30 ezer interjú gazdag tananyagot jelent majd. Mint mondta, nagy lelkesedéssel kezdtek neki a projektnek, és mindenki, akit megkerestek, azonnal igent mondott, attól függetlenül, hogy gondolkozik a jelenről. Az interjúalanyok nemcsak a 20. század tragédiáiról, hanem az örömökről, sikerekről is mesélhetnek majd. Véleménye szerint ez a projekt a nemzeti identitást, a nemzeti együttérzést fogja erősíteni.

A pályázat összköltségvetése 1,2 milliárd forint. A támogatásra az oktatási intézmények pályázhatnak majd, aztán a tanároknak előbb képzést biztosítanak, majd ők tanítják meg a diákokat az interjúk készítésére. Az ehhez szükséges technikai eszközöket szintén megkapják majd az iskolák.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár