2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Anschluss 70 - Erőpróba a Duna-medencében

2008. március 12. 15:00

Nem kérnek a barna Ausztriából

Az osztrákok többsége szeretné lezárni hazája történelmének a náci uralomhoz kapcsolódó fejezetét - tűnik ki egy kedden közzétett felmérésből. Az SWS társadalomtudományi intézet abból az alkalomból végzett közvélemény-kutatást, hogy Adolf Hitler náci diktátor 70 évvel ezelőtt, 1938. március 12-én csatolta a Német Birodalomhoz Ausztriát.

A megkérdezett osztrákok 60 százaléka ellenzi, hogy bárki tovább boncolgassa a múltat, 36 százalék viszont szívesen venné az újabb kori osztrák történelem alaposabb feldolgozását. Ausztria lakosságának alig öt százaléka hiszi azt, hogy ma csaknem minden osztrák a Németországhoz való csatlakozásra szavazna, amint az 1938 áprilisában történt.

Egy 2000-ben végzett fölméréshez képest négy százalékkal emelkedett a múlttal való alaposabb szembenézés híveinek száma, míg az ellenzők aránya nem változott. A történelem feldolgozását leginkább a konzervatív, illetve a jobboldali nézeteket valló osztrákok ellenzik.

A náci Németország és Hitler iránt az osztrák lakosság széles köreiben tapasztalt rokonszenv, az Anschluss lelkes üdvözlése és a náci erőszakszervezetekbe (SA, SS, Gestapo) belépő osztrákok magas száma ellenére 1945 után az alpesi ország sikerrel hitette el az antifasiszta koalíció államaival, hogy ő volt a hitleri agressziós politika első áldozata.

Korabeli politikusokat, felvonulásokat, háborús pillanatokat ábrázoló fényképek, újságrészletek, térképek és egyebek mellett Hitler nyilvános beszédét hirdető plakátok mutatják be az Európában 1938-ban kezdődött háborús borzalmakat az Anschluss 70. évfordulója kapcsán rendezett tárlaton, amelyet Ormos Mária történész nyitott meg a fővárosi Holokauszt Emlékközpontban kedden.

"Egy nagyhatalom legázolt egy kis országot, méghozzá az összes többi európai hatalom csendes asszisztálása mellett. Erőszakos megszállás ment végbe, amelynek történetét, következményeit és borzalmait itt láthatják a kiállítás tablóin" - mondta az Ausztria 1938-as német megszállásának részleteit bemutató tárlatról Ormos Mária.

Botos János lektor kiemelte, hogy a június 29-ig megtekinthető kiállítás az 1938 és 1945 között történt második világháborús események évfordulóihoz kapcsolódó tárlatok első állomása. A 16 tablón csaknem másfélszáz dokumentum mutatja be az Anschlusshoz vezető eseményeket, a kor főbb történelmi személyiségeit, majd a nácik hatalomra törését, az ellenállók, illetve ellenállni próbálók tragikus történetét, végül pedig a világháború és a koncentrációs táborok borzalmait.

Csató Mihály és Szécsényi András történészek, a kiállítás rendezői elmondták, hogy 1848-tól napjainkig próbálták végigvezetni a történelmen a látogatót úgy, hogy a '20-as és a '30-as évek történései, az Anschluss részletei rajzolódjanak ki a leginkább. A magyar vonatkozások is helyet kaptak az Országgyűlési Könyvtár és a Politikatörténeti Intézet Könyvtárának dokumentumait tartalmazó tablókon.

A tárlathoz érintőképernyős és internetes adatbázis is tartozik, amelyeken további képek, valamint az Anschlussról és a müncheni kristályéjszakáról szóló rövidfilmek láthatók. A történészek elmondták, hogy a második világháború hét évének évfordulós eseményeit bemutató kiállítás-sorozat keretében a következő téma a varsói gettó lesz.

Anschluss 70 - kiállításvezető (pdf. formátum, szerkesztette Csató Mihály és Szécsényi András)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár