2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas lehet az új székesfehérvári Nemzeti Emlékhely

2008. április 24. 16:00

A székesfehérvári középkori királyi bazilika romjai fölött kialakítandó Nemzeti Emlékhely terveit bírálja a művészettörténész és régész szakma egy része.

A kérdésről a Királyi séta kiemelt projekt megvalósításának előkészítését koordináló Viniczai Tibor alpolgármester tartott sajtótájékoztatót. Az alpolgármester az előzményekről elmondta: a méltó Nemzeti Emlékhely kialakítása része a Királyi séta kiemelt projektnek, amelynek keretében felépül a középkori Fehérvárt bemutató makettváros, elkészül egy történelmi kalandpark, s az emlékhely első üteme.

A kiemelt projekt megvalósítására 2,3 milliárd forint, részben európai uniós támogatást nyert a város. Ebből az összegből 1 milliárd forint jut a Nemzeti Emlékhely kialakítására: a rommező védelmére, a bazilika rekonstrukciós szelvényének felépítésére, továbbá a romok fölötti síkon egy új városi tér kialakítására.

A tervnek a lefedésre vonatkozó részével egyetértettek a Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakemberei, a rekonstrukciós szelvénnyel kapcsolatban azonban voltak ellenvetéseik. Egyebek között túl magasnak találták a 40 méteres magasságot, s attól tartottak, hogy a szelvény megváltoztatja a barokk belváros képét, továbbá nem tudni, valóban hűen érzékelteti-e az eredeti részletet.

Viniczai Tibor szerint ez alaptalan aggodalom, a tervező elgondolása viszont jól érzékeltetné az 1018-tól épült koronázó templom monumentalitását. A felépítmény pontos tervét még egyszer a tervtanács elé viszik, de a végső változat kidolgozásába társtervezőt is bevonnak. Ez azonban nem hátráltatja, hogy a projekt május 28-án aláírásra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elé kerüljön.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár