2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb fordulat XII. Pius ügyében

2008. október 10. 08:11 MTI

Védelmébe vette a néhai XII. Pius pápát Tarcisio Bertone bíboros, a Vatikán államtitkára (miniszterelnöke) szerdán a Vatikán lapjában közölt cikkében azokkal szemben, akik azzal vádolják, hogy nem emelte fel a szavát a holokauszt ellen.

XII. Pius "nem hallgatott, és nem is volt antiszemita, hanem bölcs volt" - írta a bíboros a L'Osservatore Romanóban. Visszafogott magatartásával XII. Pius számos zsidót és menekültet meg tudott menteni. Nyilvános beavatkozása ellenben "veszélybe sodorta volna zsidók ezreinek életét, akiket az ő utasítására rejtettek el 155 kolostorban és gyülekezetnél Rómában és máshol" - fogalmazott.

Hogy milyen károkat okozhatott volna, ha nyilvánosan bírálja a nemzetiszocialista rezsimet, arra jó példa a holland püspökök 1942-ben kelt pásztorlevele, amelyre válaszul a megszálló náci hatalom szigorított az antiszemita intézkedéseken - érvelt Bertone. A püspöki panaszok miatt Hollandiából nagyobb arányban deportáltak zsidókat, mint más országokból: mintegy 110 ezer főt, a zsidó lakosság 79 százalékát. Semmiképpen sem lehet azt állítani, hogy XII. Pius hallgatott volna a holokauszt miatt. 1942-es karácsonyi üzenetét Hitler dühkitöréssel fogadta, ezt alátámasztják a Vatikán archívumában található bizonyítékok is - írta a bíboros.

XII. Pius történelmi megítélése évtizedek óta éles viták tárgya. Szentté avatási eljárását még 1967-ben, VI. Pál pápa idején kezdték meg, azóta állandó feszültséget jelent a római katolikus egyház és a zsidó közösségek között. Az ügyet hosszú időre jóformán lezártnak tekintették, de XVI. Benedek 2007 decemberében különleges bizottságot hozott létre, amely értékeli elődjének tevékenységét. A katolikus egyházfő szeptemberben lerótta tiszteletét XII. Pius előtt, azt állítva, "mindent megtett, hogy megmentse a zsidókat a megsemmisítéstől".

Legutóbb a zsidó vallási elöljáróként a katolikus püspökök szinódusán felszólaló haifai főrabbi ellenezte XII. Pius szentté avatását, egy kedden megjelent interjúban. XII. Pius, aki 1939 és 1958 között ült a pápai trónon, nem lehet példakép, és nem lehet őt szentté avatni, mert nem emelte fel szavát a zsidók kiirtása ellen. - mondta Sír Jasúv Kohen a La Stampa című torinói lapnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár