2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kulturális olvadás a Tajvani-szoros partjain

2009. február 19. 14:18 MTI

Kína a Tiltott városból származó huszonkilenc műkincset kíván kölcsönadni Tajvannak, hatvan évvel azután, hogy a Mao Ce-tung csapataitól vereséget szenvedett Csang Kaj-sek és maradék serege az anyaországtól elszakadva Tajvan szigetére menekült.

Kína ennek ellenére továbbra is saját területének tekinti az 1949-ben elszakadt "lázadó tartományt", és sohasem mondott le arról, hogy akár fegyverrel foglalja vissza a 23 millió lakossal rendelkező szigetet.

Az évtizedeken át ellenséges kínai-tajvani viszony 2008 tavaszán kezdett enyhülni, miután a sziget és Kína szárazföldi része közötti békés politikai közeledés hívének számító Ma Jing-zsou tajvani elnök hivatalba lépett. A kínai művészet jelentős kincsestára Tajpejben a Nemzeti Palota Múzeumban található, amelynek anyagát még a kommunisták elől menekülő nacionalista párt (Kuomintang) hurcolta a szigetre. A 640 ezer művészeti alkotásból álló gyűjteményben a kínai császárok legértékesebb kincsei is megtalálhatók. Az anyag gazdagságára jellemző, hogy egyszerre csak egy százalékát tudják bemutatni.

A Tiltott városban, mai nevén a Pekingi Palota Múzeumban egy 600 ezer darabból álló páratlan, de nem annyira látványos gyűjteményt hagytak hátra, ebből kívánnak Tajvanra küldeni 29 darabot, amelyeket egy októberben rendezendő közös kiállításon mutatnának be. A kiállítás létrejötte jelentős lépés lenne a Tajvani-szoros két partja közötti kulturális kapcsolatokban - olvasható az eseményről beszámoló kínai napilapokban.

Tajvan viszont nem szívesen ad kölcsön műkincseket, Tajpejben ugyanis attól tartanak, hogy a Pekingbe küldött tárgyakat Kína, mint a műalkotások jogos tulajdonosa többet már nem fogja visszaadni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár