2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Alpokból importálták kőkori baltáikat a britek

2009. február 25. 08:27 MTI, BBC News

Az Alpokból importálták a kőkori jadeitbaltákat a brit szigetekre - derült ki egy nemzetközi együttműködésnek köszönhetően.

A jadeit (nátrium-aluminium-szilikát) a baltakőhöz, azaz a nefrithez hasonlít, sokáig össze is tévesztették a kettőt. Zöld vagy fehéres színe és főleg szívóssága miatt ősidők óta csecsebecséket, amuletteket, baltákat, kardmarkolatot készítettek belőle. A brit szigeteken gyakorta kerültek elő neolitkori temetkezésekből jadeitből készült balták, ám származási helyük mindmáig rejtély volt.

Az olasz Alpokban, a Monte Viso és Monte Beigua térségében Pierre és Anne-Marie Pétrequin francia régész hat éve fedezte fel a két jadeitlelőhelyet. A British Múzeumban spektroradiometriai vizsgálatok révén bizonyították be, hogy winchesteri régészeti gyűjteményben őrzött hatezer éves kőbalták alapanyaga az Alpokból származik. E vizsgálat része a francia kormány által finanszírozott 1 millió eurós (300 millió forintos) összköltségű JADE-projektnek.

A kutatók szerint a jadeitből készült balták nem annyira gyakorlati szempontból voltak értékesek tulajdonosaik számára, mint inkább "mágikus" tulajdonságaik miatt. E tulajdonságokkal a neolitikumban származási helyük miatt ruházták fel a kőbaltákat, hiszen lelőhelyük a hegyekben, a földi és az istenek világának találkozási pontjánál volt.

Egyes feltételezések szerint bevándorlók importálták a brit szigetekre, az első földművesek, akik a kontinens észak-nyugati részéről érkezve a vetőmaggal és háziállatokkal együtt a becses családi ereklyének tartott jadeitbaltákat is magukkal hozták. Az istenek birodalmából származó mágikus zöld tárgyak voltak hivatottak biztosítani a szerencsét az új hazában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár