2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Éleződnek a viták a háborús kitelepítettek emlékműve kapcsán

2009. február 25. 07:45 MTI

Immár nemcsak német-lengyel, hanem heves német belpolitikai viták középpontjába került a második világháború után kitelepítettek, illetve elüldözöttek számára Berlinbe tervezett emlékhely ügye. A konzervatív bajor CSU egyik vezető politikusa kedden közvetve annak megtorpedózásával fenyegetett.

A bajorországi székhelyű szudétanémet bajtársi szövetség keddi nyilatkozatában leszögezte: ragaszkodik ahhoz, hogy Erika Steinbach, a német Elüldözöttek Szövetségének (BdV) elnöke részt vegyen a központ irányításában. A volt Csehszlovákiából a második világháború után kitelepített szudétanémetek németországi szövetségének nevében Bernd Posselt az emlékhely "blokádját" helyezte kilátásba arra az esetre, ha a BdV elnöke nem kap helyet az irányító testületben. "Ebben az esetben a szudétanémetek szövetsége nem támogatja a központot, s egy saját koncepcióval áll elő" - hangoztatta a bajor CSU vezető politikusa, egyben európai parlamenti képviselője.

A központ felállítását évekkel ezelőtt kezdeményezte a német Elüldözöttek Szövetsége (BdV), s személy szerint annak elnöke. A tervet később a német kormány is felkarolta. Prágában és Varsóban ugyanakkor azt hangoztatták, hogy az elüldözöttek emlékhelyének felállítása valójában a második világháborús történelem, illetve a német felelősség meghamisítása lenne. Miután azonban Merkel kancellár ígéretet tett arra, hogy a tervezett központ nem csupán a német, hanem valamennyi európai kitelepítettnek is emléket állít, a lengyel kormány feladta szembenállását. Azt azonban a napokban megüzente Berlinnek: elfogadhatatlan számára, hogy a BdV elnöke helyet kapjon az alapítványi tanácsban. Ellenkező esetre kilátásba helyezte, hogy felmondja a második világháború kitörésének 70. évfordulója alkalmából szeptember elejére tervezett közös megemlékezéseket.

Steinbach esetleges szerepvállalása mind élesebben megosztja a német politikai pártokat is. A CDU elnöke, Angela Merkel kancellár egyelőre nem foglalt állást az ügyben. Merkel pénteken rendkívüli találkozót tart Tusk lengyel miniszterelnökkel, s értesülések szerint az emlékhellyel kapcsolatos kérdések az egyik fő napirendi témát jelentik. Ezzel szemben Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokrata párt kancellárjelöltje egy keddi nyilatkozatban közvetve ismét arra szólította fel a kancellárt, hogy álljon el Steinbach jelöltségének támogatásától. A miniszter azt hangoztatta: nem tud elképzelni olyan döntést, amely megterhelné a német-lengyel viszonyt. Steinmeiernél kevésbé diplomatikusan fogalmaztak az ellenzéki pártok, nyíltan sürgetve Merkelt a BdV-elnök jelöltségének elutasítására.

Lengyelország továbbra is hevesen ellenzi, hogy Erika Steinbach, a német Elüldözöttek Szövetségének (BdV) elnöke helyet kapjon a második világháború utáni német és más európai elüldözöttek sorsát bemutatni hivatott emlékhely alapítványi tanácsában - ilyen értelemben nyilatkozott kedden mind a lengyel elnök, mind pedig a kormányfő. Lech Kaczynski elnök kijelentette, hogy Erika Steinbach "problémát jelent Lengyelország számára", míg Donald Tusk kormányfő egyenesen "elfogadhatatlannak" nevezte a BdV elnökének személyét.

"Steinbach asszony ma problémát jelent országunk számára. A magatartása és az a tény, hogy jelentős befolyása van egy nagy német pártban (a konzervatív CDU-ban), nem maradhat észrevétlen Lengyelországban" - jelentette ki Lech Kaczynski újságírók előtt. Steinbach mindig zavart fog jelenteni a lengyel-német kapcsolatokban - mondta Donald Tusk miniszterelnök a kormány keddi varsói ülése után. Hozzátette, hogy országa ebben a kérdésben kemény álláspontot képvisel.

Wladyslaw Bartoszewski, a lengyel kormányfő megbízottja, volt külügyminiszter, az auschwitzi haláltábor egykori foglya, a múlt héten Merkel kancellárral tartott személyes találkozóján tiltakozott az ellen, hogy a BdV elnöke is helyet kapjon a központ vezetőségében, amelynek munkájában lengyel történészek is részt vennének. Steinbach jelölését még a német kormánynak is jóvá kell hagynia. Varsó azt állítja, hogy Frank-Walter Steinmeier, a szociáldemokrata párthoz tartozó külügyminiszter arról biztosította lengyel kollégáját, Radoslaw Sikorskit, hogy az SPD elutasítja a BdV elnökének jelölését a központ vezetésébe.

Lengyelország sokáig rossz szemmel nézte az emlékközpont felállításának tervét, mert attól tartott, hogy a németek szenvedéseinek hangsúlyozása relativizálná a nácizmus bűneit. Donald Tusk azonban már jelezte, hogy Varsó támogatja a kezdeményezést, sőt azt is kilátásba helyezte, hogy lengyel történészek is részt vennének a második világháború utáni német és más európai elüldözöttek sorsát bemutatni tervezett emlékhely munkájában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár