2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új központ koordinálja a dél-alföldi régészeket

2009. március 3. 12:13 MTI

A Dél-Alföldön megvalósuló nagyberuházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti feltárásokat végzi el, illetve koordinálja, valamint a műemléki értékeket kutatja a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) Szegeden nyílt regionális irodája - közölte Virágos Gábor, a szervezet főigazgatója hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.

A KÖSZ 2007-ben jött létre, fő feladata olyan régészeti feltárások elvégzése, amelyek az 500 millió forintos nettó értékhatárt meghaladó összköltségű beruházásokat előzik meg- mondta a szakember a szegedi iroda hivatalos átadásán.

A szervezet a fővároson kívül Szombathelyen, Pécsett és Szegeden működtet regionális irodát, s tervezik egy nyíregyházi egység létrehozását is. A 800 négyzetméteres bérelt irodaépületben működő szegedi központ létrehozása közvetlenül negyven munkahelyet teremtett - elsősorban régészek, antropológusok, restaurátorok és archeozoológusok dolgoznak itt -, a közvetetten foglalkoztatottak száma pedig az ásatási időszakokban meghaladja a háromszáz főt.

Gyucha Attila, a dél-alföldi iroda vezetője elmondta, a régióban zajló munkálatok közül kiemelkedik a leendő kecskeméti Mercedes-gyár területének feltárása. A 450 hektáros területen belül 40 hektáron zajlanak régészeti kutatások, a feltárások során eddig több avar-, Árpád- és szarmata-kori település maradványára bukkantak.

A tervek szerint ősszel indul el a békéscsabai csatornahálózat fejlesztéséhez kapcsolódó feltárás, itt 8 ezer négyzetméteren összesen 53 lelőhelyet vizsgálnak majd meg a régészek. A Dél-Alföldön a gázszállító vezetékek nyomvonalán is folynak megelőző feltárások: a horvátországi tranzitvezeték építéshez kapcsolódóan Városföld és Dunafalva között 126 kilométert vizsgáltak át, mintegy félszáz lelőhelyet találva; a Románia felé épülő csőrendszer mentén pedig negyven helyszínen bukkantak rendkívül gazdag leletanyagra a régészek - sorolta a fontosabb munkákat a szakember.

Az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszát a Móra Ferenc Múzeum régészeinek közreműködésével vizsgálja meg a szolgálat, a 270 ezer négyzetméteres terület feltárása hamarosan befejeződik. A második, országhatárig tartó szakaszon a munkák még idén elindulnak, itt 700 ezer négyzetméteren 26 lelőhelyet tárnak majd fel - tudatta Gyucha Attila.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár