2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem árulhatnak fasiszta szuveníreket Mussolini szülővárosában

2009. április 22. 10:41 The Daily Telegraph

Évek óta tartó vita után Mussolini szülővárosában, Predappióban is betiltották a fasiszta szimbólumokkal díszített szuvenírek és ajándéktárgyak árusítását.

Predappio ma elsősorban a szélsőjobboldali zarándokok kedvelt célpontja, így nem meglepő, ha a város általában szkinheadekkel és feketébe öltözött fiatalokkal van tele, akik Mussolini mauzóleuma iránt érdeklődnek. A legtöbben ezután a környező boltokba özönlenek, ahol fasiszta emléktárgyak garmadáját vehetik meg: a horogkeresztes kések és a Mussolini portréját hordozó sörösüvegek a legnépszerűbbek, de emellett a zászlók, kitüntetések és a fasiszta korszak dalait tartalmazó CD-k is igencsak kelendőek.

Emilio-Romagna tartomány azonban most a hasonló emléktárgyak árusítása betiltása mellett döntött, mert szerintük azok nem tesznek jót a térségről kialakított képnek. Gianluca Barravecchia helyi tanácsos bejelentése szerint a lépéssel a gyűlölet kultúrájával szeretnének leszámolni. Az olyan üzleteket, amelyek nem törődnek a döntéssel, alkalmanként 500 euróra bírságolhatják majd. Mindez azonban nem jelenti a tárgyak adásvételének tilalmát, így az interneten továbbra is szabadon terjeszthetők a hasonló tárgyak.

Mussolini 1922-ben jutott hatalomra, és 1940-ben a náci Németország szövetségeseként léptette be országét a második világháborúba. Három évvel később saját Nagytanácsa buktatta meg, és száműzték, ám nem sokkal később a német különleges erők kiszabadították. Salóban fasiszta köztársaságot hozott létre, ám a szövetségesek elől neki is menekülnie kellett: ekkor Svájcba szökött volna, de 1945 áprilisában a partizánok kezére került. A diktátort nem sokkal később kivégezték, és meztelen holttestét fejjel lefelé akasztották fel Milánóban. 1957-ben maradványait Predappióba vitték, amelyet éppen ő építtetett újjá 1926-ban.

Mussolini helye az olasz történeti emlékezetben a mai napig problémás, hiszen a németekkel szemben az olaszok háborús szereplésük szinte egyetlen epizódját nem dolgozták fel. Erre egyelőre esély sincs, hiszen az éles politikai megosztottság miatt még azt sem engedik hogy bárki is nyilvánosan bírálja a Mussolini iránt érzett nosztalgiát. Ezt erősíti, hogy Berlusconi pártja szövetségre lépett a posztfasiszta Nemzeti Szövetséggel, amelyet Mussolini politikai örökösei alapítottak.

A probléma pedig minden szinten megtalálható: Róma főpolgármestere, Gianni Alemanno az olasz szélsőjobboldal jelképeit hordja nyilvános szereplésein, Ignazio La Russa védelmi miniszter pedig a németek mellett harcoló olasz katonák előtt rótta le tiszteletét. A Movimento Sociale-Fiamma Tricolore mozgalom tavaly novemberben sokkolt: 1500 eurós jutalmat ajánlottak fel azoknak a szülőknek, aki Benito névre keresztelik gyereküket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár