2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elköltözik Marx és Engels

2009. április 27. 14:56 MTI

Hamarosan szegényebb lesz Berlin egyik idegenforgalmi központja, az Alexanderplatz és környéke. Félreértés ne essék, nem a világhírű televíziós tornyot, az immár egyesült Berlin egyik szimbólumának számító híres Fernsehturmot költöztetik el, Marxot és Engelst telepítik ki könyörtelenül a torony előtti térről.

Karl Marx és Friedrich Engels hatalmas bronzszobra - Ludwig Engelhard alkotása - még az egykori NDK-s időkben, 1986-ban került a térre, s az újraegyesülés után a német hatóságok úgy döntöttek: az ülő Marxot és az álló Engelst egyfajta történelmi mementóként érintetlenül a korábbi helyszínen hagyják.

A döntés helyességét bizonyította, hogy az elmúlt években a szoborcsoport a tévétoronyhoz ellátogató külföldi és német turisták egyik legkedveltebb látványossága, s a gyermekek kedvelt "mászókája" volt. Különösen a nők, de a férfiak is előszeretettel fényképeztették magukat a kommunista kiáltvány szerzőinek társaságában, úgyhogy Marx és Engels hozzánőtt a toronyhoz és a térhez.

Most azonban fordult a kocka, de a hatóságok nem politikai szempontok miatt szánták el magukat a munkásmozgalom két fő teoretikusának elköltöztetésére. Berlini értesülések szerint a döntésnek ennél jóval "prózaibb" okai vannak. Mégpedig az, hogy a közvetlen környéken kezdődő építkezés, s a tervezett földalatti-megálló miatt Marxnak és Engelsnek a megszokott helyszínen immár nincs helye.

A sajtó szerint a szobor már csak néhány hétig vagy hónapig "vigyázza" a televíziós tornyot, s azután búcsút mond a térnek. Egyelőre nem dőlt el, hogy Karl Marxot hová ültetik, illetve Friedrich Engelst hová állítják majd, mint ahogy az sem, hogy az építkezés befejeződése után a szobor visszakerül-e az Alexanderplatz, s a torony közvetlen közelébe. A beruházók állítólag az amúgy meglehetősen üres térre "csodákat" terveznek, s immár egyáltalán nem biztos, hogy Marx és Engels belefér elképzelésükbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár