2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A civilek felé is nyitnak a műemlékvédők

2009. május 12. 10:49 Kovács Olivér

Tisztújítást tartott az ICOMOS nemzetközi műemlékvédő szervezet magyar nemzeti bizottsága. A szakmai testület elnöke ismét Nagy Gergely lett, a főtitkári székbe Fejérdy Tamás, a nemzetközi ICOMOS volt európai alelnöke került.

Az új főtitkár tolmácsolta a szakmai civil szervezetnek a Közgyűlés során is markánsan megjelenő álláspontját, amely szerint növelni kell a nemzeti bizottság súlyát a nemzetközi életben és itthon pedig nyitni kell a társadalom szélesebb rétegei felé is. Fejérdy Tamás hangsúlyozta: a Nemzeti Bizottságon belül - mind az új vezetést, mind a tagság egészét illetően - egyetértés van abban, hogy fokozni kell az itthoni szervezetben a szakbizottságok munkáját, s így ezzel is megalapozni a jelenlétet a nemzetközi ICOMOS hasonló célú bizottságaiban.

Az ICOMOS-t – a műemlékvédelem hivatásos művelőinek többségéhez hasonlóan - gyakorta éri az a vád, hogy ortodox szerepet játszik a műemlékvédelemben és nézeteinek egy részét – úgymond – meghaladta az idő. Általában az úgynevezett Velencei Charta céljaihoz való ragaszkodást szokás emlegetni, abból is kiemelve a „rekonstrukció tilalmát”: nevezetesen hogy a már elpusztult műemléki részleteket nem szabad eredeti formájukban visszaépíteni.

Fejérdy Tamás szerint azonban a Charta szövegének felszínes értelmezésénél jelentősen bonyolultabb a helyzet, hiszen az továbbra is fennáll, hogy a műemléki rekonstrukciónál el kell kerülni a hamisítást (vagyis, hogy ne lehessen észrevenni a különbséget az eredeti és az „utángyártott” között), azonban a bemutatás élményszerűségére mindenképpen törekedni kell. „Valószínűleg nincs két ugyanolyan eset, műemléki rekonstrukció, vagyis mindenkor egyedileg kell mérlegelni” – véli az új főtitkár. Az ICOMOS, miközben ragaszkodik a már elért eredményekhez, korántsem kezeli mereven a műemlék-restaurálásokkal kapcsolatos kérdéseket: elméleti és gyakorlati munkájában mindig újabb válaszokat keres az új kihívásokra.

Az ICOMOS magyar nemzeti bizottsága a nemzetközi szakmai súly növelése mellett nyitni szeretne a társadalom, az örökségünk megvédése iránt fogékony emberek felé is. „Szeretnénk jobban megismertetni a nézeteinket, a szakmai munkánkat a társadalommal, partnerként és nem okítóként (még kevésbé kioktatóként) megjelenni a közéletben” – mondta Fejérdy Tamás. A főtitkár szerint egyenrangú felek eszmecseréi keretében lehet hozzásegíteni az embereket ahhoz, hogy magukénak tudják és érezzék, miért fontos az épített örökség megőrzése.

Az ICOMOS MNB megújult vezetése Nagy Gergely elnökletével ezután fogja kidolgoznia következő három évre szóló szakmai programot, amelyben várhatóan helyet kap az a korábbi törekvés is, amely szerint konkrét esetekben is megpróbálnak tanáccsal szolgálni a hozzájuk fordulóknak.

További részletek a műemlékem.hu cikkében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár