2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Éjszakai túrák indulnak Angkorban

2009. május 27. 12:28 MTI

Éjszakánként is látogatható lesz a jövőben a világ legnagyobb vallási célú épülete, Angkor Vat, hogy több turistát csalogassanak Kambodzsába - jelentették be kedden az Angkor-park képviselői.

Hasonló éjszakai turisztikai attrakciók Délkelet-Ázsia más országaiban is meghonosodtak. Ez nem meglepő, hiszen az idegenforgalom Kambodzsa egyik legfőbb bevételi forrása. A várakozások szerint ebben az évben egymilliónál több külföldi látogat az országba, a turisták többsége Dél-Koreából, Japánból és az Egyesült Államokból érkezik. A külföldi vendégeknek több mint a fele megnézi az angkori templomokat, amelyek Kambodzsa legfőbb turisztikai vonzerejének számítanak.

Jelenleg a turistákat napnyugtakor kitessékelik Angkorból, ám az elképzelések szerint a jövőben 8.30-ig maradhatnak a látogatók. "Azt szeretnénk, ha az idelátogatók minden aspektusában megcsodálhatnák a templomot, még a legsötétebb zugokat is bebarangolhatnák, ahol eddig nem nézhettek meg minden szobrot" - nyilatkozta Bun Narith, az Angkor-parkot üzemeltető cég vezetője.

A műemlékvédőket azonban már régóta aggasztja, hogy hogyan befolyásolja a turistaáradat az angkori templomok állagát. Véleményük szerint a talajvíz kontrollálatlan kiszivattyúzása, hogy kielégítsék a közelben lévő Szienreap város szállodáinak és lakosainak növekvő vízigényét, talajmozgásokat okozhat Angkorban.

Angkor Vat a legjelentősebb templomegyüttes Angkorban. Kambodzsa északnyugati részén, 240 kilométerre Phnompentől II. Szurjavarman király uralkodása (1113-1150) alatt a vallási épületkomplexum 50 ezer munkás, 5.000 szobrász és kőfaragó harminc évi munkájával készült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár