2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A lángoló zsenit idézik meg Gödöllőn

2009. június 5. 12:25 MTI

Magyarországon első ízben állítanak emléket időszaki kiállítással Gróf Andrássy Gyulának, a "lángoló zseninek"; a különleges festményekben, iratokban és személyes tárgyakban bővelkedő tárlat a Gödöllői Királyi Kastély pénteken kezdődő "koronázási hétvégéjébe" illeszkedik és szeptember végéig látogatható.

Holub Katalin, a kastély szóvivője elmondta: a gödöllői Grassalkovich-kastély éppen 142 évvel ezelőtt, 1867. június 8-án koronázási ajándékként került Erzsébet királyné és I. Ferenc József használatába. Erre az eseményre emlékeznek minden évben a koronázási szertartás felelevenítésével, ingyenes családi programokkal.

Idén egy különleges időszaki kiállítás teszi még nívósabbá a háromnapos rendezvényt: a kastély az Erzsébet királynéhoz baráti szállal kötődő lelkes hazafinak, európai politikusnak és elbűvölő magánembernek, Gróf Andrássy Gyulának állít emléket. A tárlatot a gödöllői kastély múzeuma a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen, a szlovákiai Betlér Andrássy kastélymúzeum segítségével rendezi, de számos magyar, illetve osztrák gyűjtemény is kölcsönzött tárgyakat.

A kiállítás különleges, eddig sehol nem látott darabjai közé tartozik egyebek mellett Dubufe, a párizsi előkelő társaság portréfestőjének képei Andrássyról és ifjú nejéről, Kendeffy Katinkáról, de megtekinthető az Andrássy család számos porcelán és ezüst tárgya, emellett kitüntetések, iratanyagok, egykori személyes levelek is a vitrinekbe kerültek.

A koronázási hétvége szombati programjai közül a 10 órakor kezdődő ünnepélyes díszőrség váltás, az Erzsébet királyné- hasonmással, Szabó Dórával találkozás, a kastélyparki lovas bemutató és a gróf Andrássyról szóló ismeretterjesztő előadások érdemelnek külön figyelmet. Vasárnap a Budapesti Történeti Múzeum koronázási játszóháza várja a gyerekeket, a nagyobbak íjászversenyen mérkőzhetnek egymással. Filmklub, operettgála, kézműves vásár, hintózási és lovaglási lehetőség is lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár