2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatot kért Kalifornia az amerikai kínaiaktól

2009. július 23. 10:10

Július 17-én a kaliforniai törvényhozás csendben, minden felhajtástól mentesen fogadta el azt a törvényt, amelyben bocsánatot kérnek az amerikai kínai közösséget a 19. századi aranyláz óta ért inzultusokért, és rasszista megkülönböztetésekért.

A törvény elfogadására azért került sor, mert az 1940-es évek végéig a kínaiaknak megtiltották a földbirtoklást, vagy azt, hogy fehérekkel házasodjanak, a közszférában dolgozzanak, és azt is, hogy fehérek ellen tanúskodjanak a bíróságokon. A mostani bocsánatkérés mellett elismerték a kínaiak érdemeit is, így például a transzkontinentális vasútvonal építésében nyújtott teljesítményüket. A kaliforniai törvényt viszonylag gyorsan fogadták el: az először februárban bemutatott javaslatot akadály nélkül szavazták meg, és azt Arnold Schwarzenegger kormányzó ellenvetés nélkül írta alá.

Ez azonban nem az első bocsánatkérés: 2006-ban a kanadai miniszterelnök, Stephen Harper fejezte ki sajnálatát az őslakosok felé. A kisebbségi kérdés máshol is érzékeny téma: tavaly februárban például Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök az ország aborigén lakosaitól kért bocsánatot a megkülönböztetésért, és az erőszakos szegregációért. Öt hónappal később az amerikai kongresszus az afroamerikai lakosságtól a rabszolgaság miatt kért elnézést. A hasonló intézkedések közül azonban a mai napig egy 1988-as akció magaslik ki: akkor az Egyesült Államok kormányzata 120 ezer még élő amerikai japánnak fizetett fejenként 20 ezer dollárt a második világháborús megkülönbözetésekért és internálásokért.

A most elfogadott törvényben érintettek nagy része azonban már nem él, így azok közül is nagyon kevesen emlékezhetnek, akiket az 1910 és 1940 között a San Franciscóhoz közeli Angyal-sziget tranzitállomására internáltak az amerikai hatóságok.

A lépés azonban több mint szimbolikus: a Schwarzenegger vezette helyi kormányzat nagyon komoly turisztikai és gazdasági szerződéseket készül kötni Kínával. Ezt fémjelezte a kormányzó nemrég tett hatnapos kínai útja is, amelynek során Kalifornia exportképességét, és innovativitását hangsúlyozta.

A kínai közösség pedig abban reménykedik, hogy Kalifornia után végre a Kongresszus is napirendre veszi a kérést, és felülvizsgálják az ország egyetlen faji és nemzetiségi alapon elfogadott szövetségi szabályozását, a Kínaiakat Kirekesztő Törvényt. Az 1882-ben elfogadott rendelkezés 1943-ig volt érvényben, amikor az Egyesült Államok és Kína szövetségesek lettek a második világháborúban: a törvényt azonban akkor is csak hatályon kívül helyezték.

A közösség szóvivője szerint semmilyen anyagi kompenzációt nem várnak, csak abban is reménykednek, hogy az Angyal-sziget bevándorlási központjában az Ellis-szigethez hasonlóan múzeumot és oktatási központot rendezhetnek be. Ez azonban nem lesz egyszerű, hiszen annak területét korábban állami parkká nyilvánították, amelynek költségvetését a válság miatt szinte teljesen megvonták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár