2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megépülhet a szentpétervári óriáskukorica

2009. október 7. 16:04 MTI

A műemlékvédők tiltakozása ellenére megépülhet Szentpétervár történelmi negyedében a Gazprom 400 méter magas felhőkarcolója, amely egy égnek meredő kukoricacső vagy dárdahegy alakjában lesz hivatott hirdetni Oroszország nagyságát.

Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó kedden írta alá a rendeletet, amely engedélyezi, hogy a gázipari óriáscég a történelmi belváros közvetlen közelében, 1,3 milliárd euróért 2016-ig megépítse a 77 emeletes felhőkarcolót - mindazonáltal ezzel még nem teljesen biztos, hogy végleg eldőlt a vitatott presztizsberuházás sorsa.

Az úgynevezett Ohta Központ építését szeptember közepén jóváhagyta az önkormányzat illetékes bizottsága 11 szavazattal 3 ellenében, majd szeptember végén a közgyűlés is. Mi több, a történelmi városrész legszebb, legtöbbet fotózott látványait tönkretevő torony magasságát az utolsó pillanatban a korábban tervezett 300 méterről 403 méterre növelték. A Gazprom azt tervezi, hogy ide helyezi át központját Moszkvából.

Az UNESCO már korábban kilátásba helyezte, hogy a felhőkarcoló miatt lekerülhet a kulturális világörökség listájáról a Nagy Péter cár építette úgynevezett északi főváros. Szentpétervár számos megrázkódtatást, közte a második világháborúban egy hosszú ostromot túlélve is megőrizte eredeti szépségét, mivel műemlékei helyreállítására hatalmas összegeket költöttek a szovjet időkben és azóta is, a kisebb magánpalotákat pedig a rendszerváltás óta eltelt időben már magánemberek vásárolták meg és restaurálták.

A felmérések arról tanúskodnak, hogy a második legnagyobb orosz város lakóinak 40 százaléka eltökélten ellenzi a megvetően kukoricának nevezett torony megépítését. Az illetékes önkormányzati bizottságban a terv ellen szavazó egyik képviselő az ügyészséghez és az igazságügyi minisztériumhoz fordult. Matvijenko ugyan kitartóan hangsúlyozza, hogy minden jogszabálynak elehet tesz a döntés, az illető képviselő szerint súlyosan sérti a műemlékek ápolásáról szóló jogszabályt. A kormányzónő szerint a Gazprom-torony olyan "építészeti mestermű lesz, amelyre egész nemzedékek lehetnek majd büszkék".

Híres szentpétervári személyiségek Dmitrij Medvegyev elnökhöz fordultak levélben, kérve, hogy akadályozza meg a Gazprom-torony felépülését. A sajtókommentárok a szeptember végi közgyűlési határozatot követően reményüknek adtak hangot, hogy az államfő - aki szentpétervári születésű, de elnöksége előtt éveken át a Gazprom igazgatótanácsának elnöke volt - megakadályozza a terv megvalósulását. A lapok emlékeztettek arra, hogy néhány éve a Bajkál-tó mellé tervezett gázvezetéket az építés utolsó szakaszában sikerült egyetlen szóra más nyomvonalra terelni: a szót Vlagyimir Putyin akkori államfő mondta ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár