2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alatt a középkori kastély

2009. november 20. 09:01 BBC News

Nagy-Britanniában hamarosan kalapács alá kerül az Ewloe kastély: a 13. századi romos erősség kikiáltási ára 80 ezer font (24 millió forint) lesz majd.

A Llywelyn ap Gruffydd walesi herceg által építtetett erősséget december 8-án négy másik ingatlannal adják majd el: a tervek szerint az aukció végére félmillió font folyhat majd be. Bár a kastély magántulajdonban van, felette a walesi örökségvédelem (Cadw) gyakorol felügyeleti jogot, akik szerint az épület jellegét az új tulajdonosnak is meg kell majd őriznie.

A vár eredetével kapcsolatban több különböző elmélet létezik: egyesek szerint 1257-ben kezdték el építeni. Az erősség nagyon közel van ahhoz a helyszínhez, ahol 1157-ben II. Henrik lemészároltatta Észak-Wales királya, Owain Gwynedd 200 katonáját. A kastélyhoz 6,5 hektárnyi legelő, és 3 hektárnyi erdőség is tartozik.

Az építmény jelenleg egy romhalmaz; a fejlesztést és újjáépítést pedig szigorú alapelvek szabályozzák, így mindennemű változtatás csak az örökségvédelmi szabályok betartásával lehetséges. Ez pedig kényes kérdés, mert az ingatlan nagyon sok befektető fantáziáját megmozgatta. Ráadásul arra is figyelni kell majd, hogy a Cadw kezelésében álló épületekbe a nagyközönség is szabadon bejárhat, így egy lehetséges építkezés sem változtathatja teljesen magánépítménnyé az erősséget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár