2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aranymosók és hajómalmok

2009. november 20. 10:04 MTI

A Komárom környékén használt hajómalmokról és molnáraikról nyílik kiállítás a komáromi Klapka György Múzeumban, holnap pedig kétnapos konferencia kezdődik a szőnyi művelődési házban.

A rendezvényt a Megyei Népművészeti Egyesület szervezi. A hagyományos komáromi mesterségek közül korábban az aranymosóknak és a tulipántos ládák készítőinek szenteltek értékmentő kiállítást és konferenciát. Előadásokat tartanak a Duna csallóközi szakaszán lévő vízimalmokról, majd a Budapest és Baja között lévő hajómalmokról és bemutatják a székesfehérvári Szent István király Múzeum új állandó kiállítását és Hegedűs Sándor hajómalommakett-készítő munkáit. A résztvevők a Monostori erődben megtekintik a Kenyérmúzeumot, majd a szlovákiai Gútán felkeresik a Hajómalom Múzeumot.

Komárom környékén az ipari forradalomig több hajómalom működött, melyek a vízfolyással együtt vándoroltak. A hajómalom két hajóból állt: a víz belső oldalán lévő völgyhajóból és a parthoz közel álló házhajóból. A házhajóban volt a malomszerkezet és a molnár lakóhelye, a völgyhajó nyitott volt és csak arra szolgált, hogy a két hajó között forgó lapátkerék tengelyének egyik vége rajta nyugodjon.

A Nagy-Dunán egykor működő hajómalom újjáépített példánya jelenleg Gútán tekinthető meg. A gútai hajómalmot a komáromi hajógyárban építették újjá. Mivel a Dunán nem találtak biztonságos helyet számára, ezért felvontatták a Vágon Gútára. A hajómalom a város közepén kialakított mesterséges szigeten található, amelyre Európa leghosszabb fedett fahídja vezet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár