2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A fiataloknak közömbösek a Benes-dekrétumok

2009. december 7. 09:54 MTI

A csehek közel kétharmada úgy véli, hogy a II. világháború után kiadott Benes-dekrétumoknak továbbra is érvényben kellene maradniuk - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet novemberben készített a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet, s most vált nyilvánossá. A fiatalabb generációk azonban egyre közömbösebbek.

Két éve ezt a véleményt a megkérdezett csehek fele osztotta. Ugyanakkor a szudétanémetek kitelepítését Csehszlovákiából csak a megkérdezettek 47 százaléka tartja igazságosnak, ami kevesebb, mint az elmúlt években.

A csehszlovákiai németeket és magyarokat állítólagos háborús bűnösségük miatt büntető Benes-dekrétumok érvényben hagyását 2005-ig a megszólított csehek kétharmada tartotta fontosnak. Ez az arány 2006-ban és 2007-ben nagyjából ötven százalékra esett vissza. Most viszont 65 százalékra emelkedett. A hírhedt jogszabályok megszüntetését a megszólított csehek nyolc százaléka támogatná. Az emberek 27 százaléka nem foglalt, illetve nem akart állást foglalni a kérdésben.

Ami a szudétanémetek kitelepítését illeti, az utóbbi években fokozatosan csökken azok aránya, akik ezt a lépést továbbra is helyesnek tartják. A mostani felmérésben a megkérdezettek 36 százaléka jelentette ki, hogy igazságtalannak tartja a kitelepítéseket. Korosztályok szerint nagy eltérések vannak. Míg a 30 éven aluliak körében 31 százaléka tartja csak igazságosnak a kitelepítéseket, a 60 éven felüliek körében az arány több mint 60 százalék.

A CVVM elemzése azt mutatja, hogy a fiatalabb generációkat egyre kevésbé érdekli a szudétanémet kérdés, a kitelepítések, és általában a II. világháború utáni helyzet rendezésének ügye.

Edvard Benes csehszlovák elnök 1945 májusa és júliusa között kiadott rendeletei a korabeli csehszlovák állam működését voltak hivatottak biztosítani. Néhány dekrétum rendkívül kedvezőtlenül érintette a csehszlovákiai németeket és magyarokat, akiket háborús bűnösnek nyilvánítottak, megfosztottak állampolgárságuktól, vagyonuktól. Mintegy hárommillió szudétanémetet kitelepítettek az országból, míg a szlovákiai magyarok kitelepítését a potsdami nagyhatalmi konferencia 1945 augusztusában nem hagyta jóvá. A korabeli csehszlovák hatalom ezután csehországi kényszermunkával, magyar-szlovák lakosságcserével és "visszaszlovákosítással" próbálta meg felszámolni a félmilliós szlovákiai magyar közösséget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár