2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tűzoltási utak épülnek Angkor romvárosához

2010. március 12. 18:16 MTI

Tizenhét új utat építenek a kambodzsai Angkor romvároshoz, hogy a műemlékvédelmi terület gyorsan megközelíthető legyen, ha tűz ütne ki az ország jelképének és fő idegenforgalmi látványosságának számító ősi templomokban - jelentette be az illetékes kormányhivatal.

Az új utak mindenekelőtt a száraz évszakban nyújtanak majd védelmet az ország legfontosabb műemlékegyüttesének, mert a tűzesetek nagy része akkor keletkezik - mondta Tan Szambu, a vallási épületegyüttes megóvásával foglalkozó hivatal tisztségviselője.

Az idegenforgalom az egyik fő valutaforrás a készpénzhiánnyal küzdő, elszegényedett Kambodzsában, ahol évente csaknem 1,5 millió külföldi látogató fordul meg. Túlnyomó részük Dél-Koreából, Japánból és az Egyesült Államokból érkezik. A turisták több mint fele felkeresi Angkort, az UNESCO világörökségi listáján szereplő romvárost az ország északnyugati részén fekvő Sziemreap tartományban.

A templomok a khmer birodalom fénykorában, a 9-14. század között épültek, amikor az angkori királyok uralkodtak Délkelet-Ázsia nagy részén. A Sziemreap város közelében fekvő romváros képe rákerült Kambodzsa nemzeti zászlajára, ez is mutatja jelentőségét az ország számára.

A hónap elején Dél-Korea 9,2 millió dollárt ajánlott fel az ősi templomokat megkerülő, új közút építésére, amellyel csökkenthetik a terület forgalmát és levegőszennyezettségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár