2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Minden idők legnagyobb értékű festményárverése

2010. június 8. 10:32 MTI

Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Gustav Klimt és Vincent van Gogh képei is kalapács alá kerülnek a Christie's június végi londoni árverésén, mely a brit fővárosban valaha tartott legnagyobb összértékű festészeti aukció lehet.

Az Impresszionisták és modern művészet című árverésen 63 festmény kerül kalapács alá; a június 23-án tartandó aukció összbevétele előzetes becslések szerint elérheti a 231 millió fontot (80 milliárd forintot). Ez jóval meghaladná az eddigi 147 millió fontos rekordot, melyet a rivális Sotheby's aukciós ház állított be idén februárban. Az eladásra szánt tételek között találni Claude Monet vízililiom-sorozatának egyik 1906-os darabját, valamint Picasso rövid kék-periódusának gyümölcsét, az Angel Fernandez de Soto (Az abszintivó) című alkotást. Mindkét festmény becsült ára 30-40 millió font (10,4 - 13,9 milliárd forint).

A műkincspiacot elsősorban a Picasso-festmény eladása tartja izgalomban, miután az andalúz festő 1932-ben készült Akt, zöld levelek és szoborportré című alkotása a múlt hónapban 106,5 millió dolláros (25,6 milliárd forintos) rekordáron kelt el New Yorkban.

A Sotheby's is hasonlóan nagyszabású árverésre készül a brit fővárosban június 22-én, melynek összbevétele az előzetes becslések szerint 101-148 millió font lesz. Az árverés központi tétele Édouard Manet egyik önarcképe; a francia festő mindössze két önarcképet festett, ezek közül is csak a most kalapács alá kerülő van magánkézben.

A két vezető aukciósház sorra döntötte meg az árverési rekordokat az elmúlt hónapokban; elemzők szerint a piac fellendüléséhez elegendő volt, hogy rendkívül vagyonos magánszemélyek és intézmények egy maroknyi csoportja a globális gazdasági válság ellenére továbbra is lát fantáziát a műkincsekben. A hagyományosnak számító európai és észak-amerikai vevők mellett Kínából, a Közel-Keletről és Oroszországból is egyre inkább érdeklődés mutatkozik a legértékesebb alkotások iránt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár