2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyíregyháza története a román megszállásig

2010. szeptember 14. 14:25 MTI

Nyíregyháza múltjának a 13. századtól az 1919-es román megszállásig tartó hatszáz esztendejét mutatja be annak a kötetnek első része, melynek ünnepélyes bemutatóját hétfőn tartották meg a szabolcsi megyeszékhelyen.

Az ország hetedik legnépesebb városának történelméről már 1987-ben megjelent egy vázlatos monográfia Mező András szerkesztésében, a város históriájának részletesebb leírására viszont máig nem kerülhetett sor.

Németh Péter régész és főiskolai tanár, a kötet szerkesztője a bemutatón elmondta: a 470 oldalas kötet írásába - mely a 13. századtól 1919-ig tematikusan dolgozza fel a nyírségi nagyváros történéseit - a korábbi szerzők mellett új szakembereket is bevontak. A kötet öt fejezetben taglalja a város természetföldrajzán, Nyíregyháza középkori és korai újkori időszakán keresztül a betelepülés és a polgárosodás évtizedeit, melyet a település múzeumaiban és levéltáraiban őrzött tárgyi és írásos emlékek felhasználásával állítottak össze.

A Bene János múzeumigazgató, Kujbusné Mecsei Éva és Takács Péter történész, Lóki József egyetemi tanár, valamint Németh Péter által jegyzett könyvben a település nevének első, 12. századbeli említése után a város középkori történelméről, a török hódoltságbeli állapotáról, majd a hajdúvárosi időszak történetéről olvashat az érdeklődő. A Rákóczi-szabadságharcot követő népességnövekedés és újratelepítés éveinek ismertetése után részletes leírásokkal szolgál a könyv a mezővárosi rang elnyerését követő gyors urbanizálódás korszakáról, amelynek eredményéként kaphatta meg Nyíregyháza a megyeszékhelyi státuszt. A városmonográfiában a 20. századi város háborús éveibe és gazdasági életébe is alapos bepillantást nyerhet az olvasó.

A könyv szerkesztői utószavában Németh Péter úgy fogalmaz: a város teljes monográfiájának elkészültéhez az utókornak még további két kötetet kell "leraknia az asztalra". Vélekedése szerint egy kötetnek tartalmaznia kell a város oktatási intézményeinek, az ott folyt törekvéseknek a történetét az alapfoktól egészen a felsőoktatásig. Külön fejezetet érdemelne továbbá a város közművelődésének, vagy a Nyíregyháza hangulatát megalapozó köztéri alkotások részletesebb bemutatása is.

Hasonlóan fontos lenne az a könyv, amely Nyíregyháza földjének régmúltját adná közre. "Az elmúlt évtizedek nagyberuházásai során olyan minőségű és mennyiségű régészeti emlék került napvilágra, hogy az új megvilágításba helyezte az addig csak szórványosan előkerült, s a város múzeumában őrzött őskori népvándorlás-és honfoglalás kori leleteket" - írja utószavában Németh Péter.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár