2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tengeralattjáróval szegült szembe a britek hősies hajóskapitánya

2010. október 22. 14:07 The Daily Telegraph

Személyes tárgyaiból nyílik kiállítás annak az első világháborús brit hősnek a tiszteletére, aki hajóját szándékosan egy német tengeralattjárónak kormányozta.

A történet az első világháború egyik legtöbbet vitatott epizódjai közé tartozik, ugyanis mindkét oldal a propaganda szolgálatába akarta állítani a hajóskapitány kivégzésével záródó akciót. Az egyik brit kereskedelmi hajót kormányzó Charles Fryatt esete sokáig ismeretlen volt a laikusok előtt, most azonban kiállítással tisztelegnek a kapitány élete előtt.

Az 1915. március 28-án véghezvitt partizánakciója miatt otthon hősként ünnepelt Charles Fryatt az SS Brussels-t vezette Harwich és Hollandia között, amikor a német U33 az Északi-tengeren rajtaütött. Ekkor ahelyett, hogy Fryatt megadta volna magát, teljes gőzzel a tengeralattjárónak kormányozta a hajót. Angliába visszatérve ünnepséget rendeztek az alsóházban, majd a haditengerészet bátor kiállásáért kitüntetésben részesítette a kapitányt.

A németek a nemzetközi jog megsértésével vádolták meg Fryatt-ot, amely kimondta, hogy a kereskedelmi hajóknak nem szabad agresszívan fellépniük még az elsüllyesztésükre törekvő hadihajók ellen sem. A bosszúszomjas német egységek 1916 júniusában elfogták a kereskedelmi hajót, amelyet a megszállt Belgium partjaihoz irányítottak. Itt Fryatt kapitányt egy rögtönítélő hadibíróság a hadijogot megsértő polgárnak, ún. „franc tireur”-nek nevezte, majd golyó általi halálra ítélte.

Fryatt kivégzése mindenhol – még az Egyesült Államokban is, amely ekkor még nem állt hadban – megütközést keltett, a nemzetközi újságok pedig „szándékos gyilkosságnak” nevezték az esetet. Herbert Asquith brit miniszterelnök szerint Németország "terrorista eszközökhöz" nyúlt, majd V. György király levélben fejezte ki részvétét a kapitány özvegyének.

Fryatt emlékére szobrot állítottak a Liverpool Street Stationnél, majd holttestét exhumálták, hazaszállították és a Szent Pál Katedrálisban helyezték örök nyugalomra. „Fryatt kapitány története sokáig ismeretlen volt az emberek előtt – nagyon érdekes történet az övé, de ugyanakkor nagyon sajnálatos a családja számára, ezt akarjuk most megvilágítani” – mondta el Nick Hewitt, a kiállításnak helyt adó manchesteri Birodalmi Háborús Múzeum történésze.

„Akkor még nem ültették át a gyakorlatba a korlátlan tengeralattjáró-háborút; a tengeralattjáróknak fel kellett jönniük a felszínre, a legénység pedig elhagyhatta a fedélzetet és megvizsgálhatta, hogy nem szállít-e illegális termékeket a kereskedelmi hajó. A kapitány nem léphetett volna fel agresszívan, ez már a napóleoni háborúkban is így volt. Ha szigorúan csak a jogi érvelést nézzük, akkor elfogadható volt Fryatt kivégzése – morális értelemben azonban nem” – magyarázta a történész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár