2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A jezsuiták örökségét mentenék Bolíviában

2010. december 14. 09:11 BBC News

1767-es kiűzetésük a jezsuita misszionáriusok közel 80 éven át tevékenykedtek a mai Paraguay, Brazília és Argentína területén. Míg örökségük többsége ezen országokban ma romokban áll, Bolíviában még mindig virágzó iskolák viszik tovább a rend hagyományait. Ha azonban nem sikerül fellépni ennek megőrzéséért, itt is elveszhet a gyarmati múlt ezen fejezete.

Az egykori térítő missziók épületei Paraguay, Brazília és Argentína területén romokban hevernek, ám Bolíviában a mai napig megőrizték a jezsuiták kulturális és művészeti örökségét. 1990-ben ezek közül hat az UNESCO világörökségi listájára is felkerült - hívták fel a figyelmet többek közt erre is a Dél-Amerikai Jezsuita Missziók Első Nemzetközi Fórumán, ahol a jelenlévők a dél-amerikai örökség közös védelme, megőrzése és ápolása mellett tették le voksukat.

A brazil delegációt vezető Geovani Gisler szerint Bolívia más, mint a környező országok, hiszen ott a missziókban ma is komoly élet folyik, ezért olyan, mintha 350-400 évet utaznánk vissza az időben. Mindennek védelme ma komoly terhet ró a helyi közösségekre, akik bár komoly anyagi problémákkal küzdenek, mégis megpróbálnak tenni valamit annak érdekében, hogy a helyi gyerekek csellengés helyett inkább náluk töltsék az időt, ahol különböző képzési formákban részesítik őket. A zeneiskolák mellett van, ahol fafaragást tanítanak a diákoknak, és egy másik iskolában fazekasságot oktatnak.

Az iskolák egy része hamarosan pénzhiány miatt bezárhat majd, ami azonban az évszázados hagyományok eltűnését is jelentheti - derült ki a háromnapos fórumon. Ronald Teran, a kulturális minisztérium szóvivője az anyagi támogatás mellett állt ki: a hasonló közösségi fejlesztésekre azonban csak a nemzetközi pályázati rendszerekben találhatnak pénzt, a rendelkezésükre álló forrásokra ugyanis az infrastruktúra fejlesztéséhez van szükség.

Így ha nem sikerült gyorsan megoldást találni a problémára, a bolíviai jezsuita örökség is a szomszédos államokéhoz hasonlíthat: a turisták az élő közösségek helyett csak romokat és a múzeumokban kiállított fotókat és tárgyakat láthatnak majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár