2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már a jövőt tervezi az Iparművészeti Múzeum

2011. február 27. 15:06 MTI

Jelenleg életveszélyes állapotban van az Iparművészeti Múzeum (IMM) épülete - mondta el Takács Imre főigazgató, aki céljairól szólva a teljes rekonstrukción túl egy nagy állandó kiállítás, egy új épületszárny és látogatható raktárak megvalósításáról is beszélt.

A Lechner Ödön tervezte ház katasztrofális állapotban van: a kupola 11,5 méteres kilátótornyának oszlopai megrepedtek, a tetőgerinc kerámiataréjai mozognak, a külső díszburkolat gyakorlatilag elvált a téglafaltól, és az alapozást is meg kell erősíteni - számolt be a közelmúltban elvégzett szakértői vizsgálat megállapításairól az IMM-et október óta vezető, a héten újabb öt évre kinevezett főigazgató. Takács Imre elmondása szerint a kormánytól kapott 60 millió forintos gyorssegélyből májusig elvégzik az "életveszély-elhárítást", az épület teljes rekonstrukciója azonban több éves, a becslések szerint 14 milliárdot felemésztő munka lesz.

Az intézmény pénzügyi helyzetéről szólva hozzátette: elődjétől 2010 októberében 76 millió forintos adósságot örökölt, ezt azóta sikerült 3 millióval csökkenteni. A IMM 2008-ban még 659 millió forint állami támogatást kapott, 2011-re azonban csak 495 milliót. Ez az összeg is csökkenhet azonban a kormányzati zárolással - jelezte a főigazgató. Mint hangsúlyozta, műtárgyvásárlásra évek óta nem költenek, ahogy nincs restaurátori vagy könyvtárfejlesztési keret sem; egy mechanikusan alkalmazott, 61 millió forintos elvonás pedig működésképtelenné tenné a múzeumot, amely így az alkalmazottak munkabérét sem tudná fizetni. "Ezért bízom benne, hogy nem automatizmusok mentén zajlanak majd a zárolások" - fogalmazott.

Takács Imre egyik legfőbb célja az IMM látogatottságának növelése, hiszen ez egyben nagyobb bevételt is jelent. Míg tavaly kevesebb mint 94 ezren keresték fel a Lechner-palotát, a főigazgató évi 300 ezres látogatószámmal lenne igazán elégedett. "2010-ben akadt olyan nap, hogy csak 13 fő jött el a múzeumba, jelenleg a napi látogatószám 3-400 körül van" - tette hozzá.

Az IMM népszerűbbé válása nagyrészt az utóbbi hónapokban nyílt nagy időszaki kiállításoknak (Főúri öltözetek az Esterházy-kincstárból; Perzsa művészet a Qádzsár-korban, 1796-1925) köszönhető - mutatott rá Takács Imre, aki a következő időszak kiállítási naptárát is ismertette: látogatható a formatervezési ösztöndíjasok munkáit bemutató tárlat, és a tervek szerint még a magyar európai uniós elnökség idején megnyílik a világhírű Marton-porcelángyűjteményből rendezett kiállítás.

A második féléves lengyel EU-elnökség alatt az IMM lengyel dizájnkiállításnak ad otthont, majd decemberben újabb, elsősorban saját anyagból összeállított nagykiállítással jelentkezik Art deco és modernizmus címmel. 2012 tavaszán a londoni Victoria and Albert Museum mutatkozik be Budapesten egy 500 tárgyból álló válogatással.

Takács Imre elmondása szerint zajlik a részletes intézményfejlesztési terv kidolgozása. Ezt március 15-ig kell átadni a kultúrát felügyelő tárcának, amely vállalta, hogy a hónap végéig határozati javaslatot készít belőle a kormány számára. A tervezett fejlesztéseket csak ütemezetten lehet végrehajtani - közölte a múzeum vezetője. Az első szakaszban zajlana le a homlokzatfelújítás, az akadálymentesítés és a gépészet megújítása, valamint egy 4 ezer négyzetméteres kiállítási tér kialakítása, ahol a középkori, reneszánsz, iszlám és szecessziós galériák kapnának helyet.

A második ütem során jönnének létre a barokk kort bemutató és a 19-20. századi állandó kiállítások és válnának látogathatóvá az IMM rengeteg műremeket őrző raktárai, majd a befejező szakaszban épülne fel a múzeum új szárnya, helyet biztosítva többek között a kelet-ázsiai gyűjteménynek és a könyvtárnak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnek jelenleg több tanszéke működik az épületben, az egyetem új épületeinek elkészültével az IMM ezt a szárnyat is birtokba veheti és felújíthatja majd - fűzte hozzá Takács Imre. Az intézményfejlesztés befejeztével létrejönnének a még hiányzó szolgáltató funkciók (múzeumshop, étterem, gyermekfoglalkoztató), és megötszöröződne a 2 ezer négyzetméternyi látogatható terület, így az Iparművészeti Múzeum történetében először megvalósulhatna egy átfogó állandó kiállítás.

Az MTI-nek arra a felvetésére, hogy más nagy múzeumbővítések, illetve a kormányzat, valamint a főváros által tervezett múzeumnegyedek nem teszik-e lehetetlenné az IMM nagyszabású projektjeit, Takács Imre úgy vélte, szükséges lenne áttekinteni a főváros múzeumi struktúráját. "Budapesten nem centrálisan, szigetszerűen, hanem tengelyek mentén helyezkednek el a múzeumok. Ennek főleg előnyei vannak: a turista egy kulturális útvonalat, itineráriumot jár be, közben maga a város is élménnyé válik" - mutatott rá a főigazgató.

Mint Takács Imre közölte, február 28-án az Országos Közgyűjteményi Szövetség ülésén találkoznak a nagy hazai közgyűjtemények vezetői, ekkor várhatóan a múzeumi szféra finanszírozása is szóba kerül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár