2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Galériát alakítanak ki a 186 éves szenci zsinagógában

2011. szeptember 14. 16:27 MTI

Jelképesen egy euróért megveszi a Pozsony Megyei Önkormányzat a szenci zsinagógát, amelyben a tervek szerint galériát rendeznének be. A rendkívül rossz állapotban levő épület felújítási munkálatai várhatóan kétmillió eurót emésztenek fel - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az újság szerint a megyei önkormányzat közgyűlése a múlt héten egyhangúlag megszavazta a kulturális műemlékként jegyzett zsinagóga megvásárlását. A kezdeményezést Németh Gabriella, a megyei önkormányzat alelnöke terjesztett a plénum elé.

A zsinagóga megmentése érdekében 2005-ben a megyei önkormányzat a tulajdonossal, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségével 35 évre szóló bérleti szerződést írt alá, amelynek értelmében ha a megyének 2011. július végéig nem sikerül támogatást szereznie a felújításra, nem köteles elvégezni a rekonstrukciót, de a bérleti szerződés is érvényét veszti. Ezért döntöttek úgy, hogy megveszik az épületet.

A megyei önkormányzat regionális galéria kialakítását tervezi, és a zsinagógában helyet kapna a zsidó kultúrát bemutató állandó kiállítás is. A galéria fenntartásáról a megyei közgyűlés következő ülésén tárgyal. "Egy eurós adásvételről írunk alá szerződést, azzal a feltétellel, hogy a megyei önkormányzat felújítja az épületet. Ha a későbbiekben az önkormányzat az épület eladása mellett dönt, a hitközségnek elővásárlási joga lesz, ugyanúgy abban az esetben is, ha a zsinagógát nem újítják fel 2015 végéig. Mindkét esetben az épületet egy euróért vásárolhatja vissza a hitközség" - nyilatkozta a hitközség titkára.

Martin Kornfeld elmondta, hogy a hitközségnek országszerte rendkívül sok zsinagógát és temetőt kell gondoznia, ezért örülnek a megyei és helyi önkormányzatok kezdeményezésének.

Az 1825-ben épült szenci zsinagóga évtizedek óta elhagyatva vár a felújításra a város központjában. A szecessziós stílusban épült, orientális elemekkel díszített épületet 1904-ben újították fel, akkor kapta jelenlegi formáját. A környéken Szenc volt az egyetlen város, ahol jelentős zsidó közösség élt, a lakosok mintegy negyede; a deportálások után rendkívül kevesen tértek vissza a városba. Az épület 1948-ig szolgált zsinagógaként, 1953-tól magtárnak, később kémiai anyagok raktárának, télen pedig fenyőfák raktározására használták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár