2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rabokkal keresik az ősi anatóliai város eredeti nevét

2011. október 28. 09:29

Rabokkal tisztíttatják a török hatóságok az Égei-tenger mellett elhelyezkedő ókori romvárost. A projektet vezető kutatók remélik, hogy a munkálatok során végre kiderül a település eredeti neve.

Török régészek felszíni takarítással keresik az Égei-tenger partján fekvő romváros nevét; a nevét vesztett ősi település Muğla tartomány Ula kerületében van. A munkálatok 2011 elején kezdődtek meg, a projekt során a kincsvadászok által sűrűn látogatott területet kívánják helyreállítani, ezzel is erősítve a helyi idegenforgalmat.

„Nem találtunk a város nevét rögzítő táblát vagy feliratot. Ezért arra számítunk, hogy a város neve kiderül a felszíni kutatás folyamán talált leletekből” – nyilatkozta a Muğlai Egyetem régészeti tanszékén dolgozó Abdülkadir Baran az Anatolia hírügynökségnek. Baran szerint a délnyugat-anatóliai város neve Kyllandos vagy Thera lehetett az ókorban.

A kutatócsoport az eddig talált i. e. negyedik és ötödik századra keltezhető romok alapján feltételezi, hogy a város 2500 éves lehet, s úgy gondolják, hogy az ókori kár civilizáció központja lehetett. Baran szerint az ősi város Törökország leginkább károsodott települése. „Amikor nem gondozzák az elhagyott városokat, az emberek illegális ásatásokat végeznek ezeken a helyszíneken, ez pedig lopás” – jelentette ki a török régész.

A helyi vezetés célja, hogy a romvárost turisztikai nevezetességgé tegye, de ehhez a török kulturális és turisztikai minisztérium segítségét várják. A takarítási munkálatokat az ulai börtön lakói végzik, akik munkájukért cserébe fizetést és társadalombiztosítást kapnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár