2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egymillió elrabolt német műkincs lehet Oroszországban

2012. január 9. 15:39 MTI

Még mindig csaknem egymillió, a második világháborúban elrabolt német műkincs van Oroszországban és több szovjet utódállamban, az alkotások közül mintegy 200 ezer jelentős muzeális értékkel bír.

Hermann Parzinger, a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke a dpa német hírügynökségnek felidézte, hogy a művek visszaadására egyelőre nincs remény. Az orosz duma által korábban hozott törvény szerint a háborúban Németországból elszállított műkincsek orosz tulajdont képeznek, a németek szerint viszont a rendelkezés ellentétes a nemzetközi joggal.

Az 1950-es években történt egy nagy műkincs-visszaszolgáltatási akció: akkor az NDK az eredetileg 2,5 millió elrabolt műből 1,5 milliót visszakapott, köztük az egykori Leningrádba hurcolt Pergamon-oltárt. Eme akció nélkül a berlini Múzeum-sziget üres lenne - jegyezte meg Hermann Parzinger.

A szakember beszámolt arról is, hogy az úgynevezett német-orosz múzeumi párbeszéd keretében mindkét fél azon dolgozik, az elrabolt tárgyakat nyilvántartásba vegyék és dokumentálják, mi hol található.

"A felelősségünket is dokumentáljuk ezzel" - fogalmazott az alapítványi elnök. Hermann Parzinger hozzátette: amíg nincs esély politikai és jogi megoldást találni az elrabolt műkincsek ügyében, mindent megtesznek azért, hogy a gyűjtemény adatait a nemzetközi kutatások számára hozzáférhetővé tegyék, a műveket pedig Oroszországban kiállítsák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár