2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

75 éve tűnt el Amelia Earhart

2012. július 2. 12:47 MTI

Hetvenöt éve, 1937. július 2-án tűnt el a Csendes-óceánon a múlt század leghíresebb női pilótája, a Föld körülrepülésével próbálkozó Amelia Earhart, halálának rejtélye máig megoldatlan. A csendes-óceáni Kiribati-szigetek egyikén lelhette halálát.

Egy szerelem kezdete

Amelia Mary Earhart 1897. július 27-én született Kansas államban. Az I. világháború idején ápolónőként dolgozott, és a sebesült pilóták elbeszélése ébresztette fel benne a vágyat a repülés iránt. Egy évig a Columbia Egyetem orvosi karára járt, majd 1920-ban Kaliforniába költözött. Egy légi bemutatón befizetett egy tízperces repülésre, az élmény örökre megváltoztatta életét.

Minden munkát elvállalt, volt fotós, gyorsíró és teherautósofőr is, és a pénzen repülni tanult. Örökségéből egy használt repülőgépet vett, haját rövidre nyíratta, s 1921-ben a világon tizenhatodik nőként megszerezte a pilótaengedélyt. Gépével rögvest rekordot állított fel, első nőként emelkedett több mint négyezer méter magasra. Betegsége és anyagi gondjai miatt azonban csak keveset repülhetett, tanárként és szociális munkásként dolgozott Bostonban.

1928-ban ajánlatot kapott, hogy két férfipilóta társaságában vegyen részt az Atlanti-óceán átrepülésében. Természetesen igent mondott, és miután az utat 20 óra és 40 perc alatt sikerrel teljesítették, ő lett az első nő, aki átrepült Amerikából Európába. Bár szavai szerint "csak csomag" volt, a kormányhoz nem engedték, egy csapásra híresség lett belőle, még Calvin Coolidge elnök is fogadta a Fehér Házban.

1931-ben férjhez ment George Putnam könyvkiadóhoz, így anyagi gondjai megszűntek, minden percét a repülésnek szentelhette. 1932. május 20-án, napra pontosan öt évvel Charles Lindbergh után másodikként és első nőként egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. Bár a zord időjárás és műszaki problémák miatt Írországban, egy marhalegelőn kellett landolnia, mai szóval szupersztárként tért haza.

Záporoztak rá a kitüntetések, az egyiket Hoover elnök adta át, bejáratos lett a legelőkelőbb társaságokba, ruháival divatot teremtett. 1935-ben elsőként repült leszállás nélkül Hawaiiról Kaliforniába, majd Mexikóvárosból New Yorkba, és magassági rekordot is felállított.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár