2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Holokauszt Dokumentációs Központ

2004. január 22. 09:59

A Jaross-listák

A magyarországi zsidóság gettósításáról, deportálásáról készült dokumentumok holléte a rendszerváltás óta vita tárgya. Az 1944 tavaszán Jaross Andor belügyminiszter utasítására a zsidó hitközségeknek a gettókba kényszerítendő zsidóságról személyenkénti listát kellett összeállítani. A gettósítási listák arra szolgáltak, hogy minden településen összeírják, kik azok, akik beköltöznek a felállított gettókba. A csendőrség által továbbított részletes listák még mindig nem kerültek elő a volt állambiztonsági iratok közül - sem a BM-ben sem a Történeti Hivatal jogutódjánál, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltáránál (ÁSZTL) nem találják.

Serge Klarsfeld a nácikkal kollaboráló Vichy-kormány magas rangú hivatalnokait (Alois Brunner, Maurice Papon) háborús bűneikért bíróság elé citáló francia ügyvéd és történész Horváth Balázszsal, az Antall-kormány és Lamperth Mónikával, a jelenlegi kabinet belügyminiszterével korábban tárgyalt az iratok kiadásáról. Medgyessy Péter miniszterelnöknek címzett levelében a politikai akaratot kérte számon a magyar kormányon.

2003 novemberében a Nobel-díjas Elie Wiesel közbenjárására a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a washingtoni Holokauszt múzeum egy adatvédelmi megállapodás keretében biztosította, hogy valamennyi magyar közlevéltár, így az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára is kiadja a magyarországi zsidóság, illetve más etnikai-vallási, illetve politikai csoportok 1938-1945 közötti magyarországi üldöztetésére vonatkozó dokumentumokat.

2003. december 12-ével Hiller István kulturális miniszter 3 fős bizottságot hozott létre a Jaross-listák hollétének, keletkezésének és történetének feltárására. A Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója mellett Varga László és Soós László történészekből álló bizottság 2004 február végére készíti el jelentését.

A bizottság munkája során a Belügyminisztérium egykori iktatókönyvei alapján felderíti, ki és hova küldte ezeket a listákat 1944-ben. Majd kikutatja, hogy az iratokat az egykori belügyi szervek 1944 végén, 1945 elején hova szállíthatták, például átkerülhettek-e a magyar titkosszolgálatokhoz, illetve kijuthattak-e a Szovjetunióba. Utolsó lépésben tisztázzák, hogy azok, akik 1990 után látták vagy látni vélték a listákat a Belügyminisztérium irattárában, valóban azokat látták-e.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár