2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Holokauszt Dokumentációs Központ

2004. január 22. 09:59

A Páva utcai zsinagóga építészettörténete

A zsinagógaépítészet virágzása Magyarországon a századfordulóra esett, amikor számos kiváló építész munkája nyomán keleties, móros stílusban, általában zártabb helyen, tömbök belsejében épültek templomok. Ezt az eklektikus formanyelvet követte a Páva utcai zsinagóga tervezője, Baumhorn Lipót (1860-1932) is, aki 25 zsidó templomot tervezett, például a szegedi, fiumei, ceglédi, újpesti és budapesti (Dózsa György út, Páva utca) zsinagógákat.

A Ferencváros nagyszámú zsidósága a kisebb, bérelt imahelyek helyett már 1910 körül tervezte új, nagyobb zsinagóga felépítését. A saroktelket 1909-ben a hitközösséghez tartozó Braun Géza gyáros ajánlott fel. Az első világháború azonban megakadályozta az építkezést, amihez végül Baumhorn Lipót tervei szerint kezdtek hozzá 1923-ban.

A zsinagógát rendhagyó módon helyezték el a rendelkezésre álló telken: bejárata a belsõ udvarra nyílik, az épület észak-déli irányú tengelye pedig a telek széleihez képest ferde, azokkal 45 fokos szöget zár be. (A zsinagógák tengelye általában kelet-nyugati irányú, a hívek kelet felé, a frigyszekrény felé fordulva imádkoznak).

A közadakozásból emelt, 1200 hívő befogadására alkalmas imaházat 1924. januárjában szentelték fel. 1944-ben internáló táborként használták. A háború után alkalomszerűen ismét tartottak istentiszteletet, majd az egyre fogyatkozó gyülekezet miatt 1982-ben bezárták.

mult-kor

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár