2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nácik által rabolt Rembrandt-kép kerül vissza tulajdonosához

2004. december 7. 13:01

Az 1939 márciusában Brnóban a nácik által elrabolt 700 darabos műgyűjtemény legbecsesebb kincse, egy Rembrandt-festmény visszakerülhet a börtönben elszenvedett kínzások következtében meghalt tuljadonos leszármazottaihoz.

335 éve halt meg Rembrandt

Rembrandt pirszingje

Mentés másként

Eladó Rubens

Rembrandt kancsal lehetett
Anne Webber, az "Európában Elrabolt Műtárgyakkal Foglalkozó Bizottság" elnevezésű brit magánszervezet tagja ezzel kapcsolatban Londonban kijelentette: a "Szent Péter kiszabadítása a börtönből" című, Rembrandtnak tulajdonított kép pénzbeli értéke ugyan viszonylag csekély, de érzelmi értéke óriási. Egykori tulajdonosait, Arthur Feldmannt és feleségét a nácik meggyilkolták.

 

1939 márciusában Brnóban a nemzetiszocialista megszállók elrabolták a Feldmann család 700 tárgyból álló műgyűjteményét. Arthur Feldmann a börtönben elszenvedett kínzások következtében halt meg, feleségét Auschwitzban meggyilkolták. Feldmann unokájával, Uri Peleddel együttműködve a Bizottságnak tavaly sikerült megtalálnia a műgyűjteményből 135 tárgyat. Már folyamatban van a jelenleg a British Museum birtokában lévő négy festmény visszaszolgáltatását célzó eljárás. A néhány nappal ezelőtt az örökösnek visszaadott Rembrandt festményt sok évvel ezelőtt jóhiszeműen vásárolta meg egy amerikai állampolgár, akinek nevét nem említették meg.

 

A képet postán küldték el a jogos tulajdonosoknak, és a hozzá mellékelt levél ismerteti, hogy kik voltak az idők során az alkotás tulajdonosai. Webber külön hangsúlyozta: jószerivel példátlan, hogy egy műalkotást úgy adjanak vissza, hogy nem kívánnak meg semmiféle fizetséget.  Az 1999-ben létrehozott Bizottság (Commission for Looted Art in Europe) ez idő szerint 150 családnak, közösségnek és intézménynek segít a nácik által elrabolt tárgyak visszaszerzésében. Ehhez azonban még mindig hiányoznak a kötelező erejű jogi normák. "Nem egységesek a műtárgyak visszaszerzését illető lehetőségek, s ezért sok múlik az egyes kormányok és intézmények elkötelezettségén, és a mienkhez hasonló magánszervezetek, sőt, egyéni harcosok fáradozásain" - mondta.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár