2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálták Tutanhamon arcát

2005. május 11. 12:06

Elfertőződött combsérülés végzett Tutanhamon fáraóval, nem gyilkosság - állítják egyiptomi, olasz és svájci tudósok.

A halál oka: üszkösödés

A 3357 évvel ezelőtt, 19 éves korában elhunyt fáraóról sokáig úgy tudtuk, gyilkosság áldozata lett, nevezetesen agyonütötték, mivel egy 1968-ban készült koponyaröntgen során két csonttöredéket találtak tarkótájékán. 2004. november végén Tutanhamon múmiáján végzett röntgenvizsgálat állapította meg a fáraó betegségeit és valós korát.

A vizsgálat kapcsán felidéztük a Tutanhamon sír feltárásának történetét. Tutanhamon az egyiptomi újbirodalomban uralkodott a XVIII. dinasztiában, az i.e. XIV. században, körülbelül 1347-től 1339-ig. Világhírét annak köszönheti, hogy Howard Carter régész 1922-ben érintetlenül találta meg a Királyok Völgyében lévő sírját: ez máig az egyetlen olyan ismert fáraósír, amelyet nem fosztottak ki az idők során.

A történet főszereplői: az Egyiptomi Régészeti Tanács feje,
Zahi Hawass és a fáraó múmiája

 

Az  Egyiptomi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetője, Zahi Hawass irányítása alatt dolgozó kutatók felnyitották Tutanhamon szarkofágját, hogy a múmia CT vizsgálatával megfejtsék a fáraó halálának rejtélyét. Miután az egyiptomi régészcsapat elkészült a háromdimenziós röngtenvizsgálatokkal, kiderült, a fiatalon elhunyt fáraó nem erőszakos halállal halt meg. A felvételek egyértelművé tették, hogy a koponya a halál beállta után, feltehetően a mumifikálás során sérült meg.

A kutatók 2005 januárban emelték ki Tutanhamon múmiáját szarkofágjából, hogy elvégezzék a tomográfiás vizsgálatot, amely kiderítette, hogy a fáraó 19 éves kora körül hunyt el. Az Egyiptomi Kulturális Örökségvédelmi Tanács bejelentette, hogy a 2005 januári CT-vizsgálat alapján megállapítható, hogy halt meg Tutanhamon.

Mostanáig tehát nyitott maradt a kérdés, hogy pontosan mi is végzett a fáraóval. Immár biztosra vehető, hogy a fáraó bal lába eltört, a seb egy nappal a halála előtt üszkösödni kezdett és ez az elfertőződött combsérülés okozta halálát.

A vizsgálatok után Tutanhamon világkörüli turnéra indul, négy várost érintő kiállítás-sorozatot tartanak az Egyesült Államokban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár