2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mélytengeri robottal tárták fel a 2300 éves hajót

2006. február 7. 10:07

Az ókori Mediterráneum kereskedelmi útvonalait kutatva egy 2300 évvel ezelőtt elsüllyedt görög teherszállító hajót találtak a régészek Khiosz szigeténél.

A roncsot a tengerfenék szonáris letapogatásával a Görög Kulturális Minisztérium szakemberei találták meg  2004-ben 60 méter mélyen. 2005. júliusában a kutatók egy TengerFENÉK (SeaBED) nevű robottal tértek vissza a helyszínre. A robot végigfényképezte a roncsot, és elkészítette a tengerfenék topográfiai térképét is. Négy merülés során 7500 felvételt készített, melyekből a kutatók elkészítetették a hajó háromdimenziós képét is.

Az eredmények alapján kiderült, hogy a 16 méter hosszú és 5 méter széles hajó nagyjából ezer, bort és olivaolajat tartalmazó kerámiakorsót szállított, és az Égei-tenger keleti felén, Khiosz szigeténél süllyedt el i.e. 350 körül. A régészek szerint tűz, vagy a rossz időjárás okozhatta a katasztrófát. A hajó - az előzetes elképzelése alapján - Korinthosz vagy Athén központi piacára tarthatott rakományával.

A hajó elsüllyedése előtti években (i.e. 354-351) Athén hadat viselt Khiosz és más szigetek ellen, így rejtély marad, hogy a hajó a szigetről jött, vagy más keleti területekről. Szintén nem tudni, mi lett a személyzettel: a becslések szerint a hajót 3-4 tengerész vezethette, akik talán túlélték a tragédiát.

A tengeralatti kutatás abba a 10 éves projektbe illeszkedik, mely a Görög Kulturális Minisztérium és több neves tengeri kutatóintézet részvételével az ókori Mediterráneum kereskedelmi útvonalait szeretné feltárni (ezen belül kiemelten foglalkoznak a mínoszi és mükénéi kultúra külkereskedelmi kapcsolataival). A kutatók idén nyáron visszatérnek a térségbe, és két másik hajóroncs titkait tárják majd fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár