2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aki a szerelemért feláldozta a trónt: 70 éve mondott le VIII. Edward

2006. december 11. 13:15

Hetven éve, 1936. december 10-én jelentette be - első és azóta is egyetlen brit uralkodóként - VIII. Edward, hogy önként lemond trónjáról.

A házassági tervektől az alkotmányos válságig

Edward Albert Christian George Andrew Patrick David Windsor 1894. június 23-án született Richmondban. Viktória királynő ükunokája, V. György (uralkodott 1910-1936) fia volt, egyben a második a Windsor házi uralkodók közül - az addigi Szász-Coburg-Gotha ház nevét a lakosság németellenes érzelmei miatt az első világháború idején, 1917-ben apja változtatta meg. 1910-ben lett trónörökös és walesi herceg, beiktatása a középkor óta először történt Walesben. Tizenhárom évesen a tengerészetnél lett kadét, majd Franciaországba küldték nyelvet tanulni. 1912-től Oxfordban tanult, ahol nem tűnt ki tanulmányi eredményeivel, az első világháború kitörése után a flottánál szolgált.

A háború után apját képviselve otthon és külföldön utazgatott, jószolgálati küldetéseket teljesített. A gazdasági világválság idején sűrűn látogatta a szegénység sújtotta területeket, s több mint 200 ezer embert vont be a foglalkoztatási programokba. Ugyanakkor nem túl épületes és gyakran rasszista kiszólásokat is megengedett magának, amelyeket később gyakran olvastak fejére. Sokak szerint a brit fasisztákkal, később pedig a nácikkal is szimpatizált. A húszas évek végére a választékosan öltözködő, a divatot nem követő, hanem diktáló walesi herceg mozisztárhoz hasonló népszerűségre tett szert - igaz ezt a hiú Edward csakis saját érdemeinek, nem pedig pozíciójának tulajdonította.

Apja nem engedte az államügyek közelébe, inkább arra bíztatta, hogy keressen magának feleséget. Edward erre nem volt hajlandó, de berkshire-i birtokán több (férjezett és amerikai) nővel bonyolított le románcot. 1931. január 10-én találkozott először a saját és Brit Birodalom sorsát is megváltoztató Wallis (Warfield) Simpsonnal, aki akkor még nem tett rá különösebb hatást. (Az amerikai asszony 1927-ben vált el első férjétől, majd a brit Ernest Simpson hajóügynökhöz ment feleségül.) A házaspár egyre gyakrabban tűnt fel Edward vidéki házában, 1934-től Mrs. Simpson már a zavaró körülménynek számító férj nélkül mutatkozott.

Apa és fia kapcsolata ezután végletesen megromlott, V. György nem volt hajlandó az udvarban fogadni fia barátnőjét. Az asszony után nyomozott a titkosszolgálat is, és a kormány tagjait elborzasztotta, amikor kiderült: a nagytermészetű hölgynek legalább három szeretője volt, közül az egyik Joachim von Ribbentrop, a náci Németország londoni nagykövete. V. György 1936. január 20-án meghalt, s Edward lett a király. Trónra lépve szigorú takarékossági intézkedéseket vezetett be birtokain, s Dél-Wales válság sújtotta vidékeire utazott. Ám házassági tervei miatt halasztódott a koronázás, s a feleségjelölt miatt alkotmányos válság tört ki. Az asszony nyáron, jóllehet még férjnél volt, Edward oldalán vett részt egy Földközi-tengeri úton, közös fotóik világszerte nagy feltűnést keltettek. 1936. október 27-én a bíróság előzetesen kimondta a válást, Mrs. Simpson pedig egy Edward által bérelt házba költözött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár