2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Nagy-Izraelről álmodott a militáns miniszterelnök

2007. március 9. 17:00

Mozgalmas élete során volt szovjet táborlakó, militáns cionista, végül Nobel-békedíjas politikus - nem csoda, ha megítélése máig ellentmondásos.

A katonai agressziótól a politikai pályáig

Begin 1913. augusztus 16-án született az akkor még Oroszországhoz (1921 után Lengyelországhoz) tartozó Breszt-Litovszkban. Tizenöt évesen lett tagja a palesztinai zsidó állam erőszakos megteremtését célul kitűző Betar mozgalomnak. Varsóban elvégezte a jogot, de soha nem praktizált, inkább politizált. 1937-ben, még a vén kontinensen került először összeütközésbe a britekkel: a varsói brit nagykövetség előtt őrizetbe vették, mert Nagy-Britannia palesztinai politikája ellen tiltakozó tüntetést szervezett.

Ariel Sharonnal, 1967

Amikor 1939-ben Lengyelországot felosztották a németek és a szovjetek, a szovjet megszálló hatóságok "társadalomra veszélyes cionista elemként" letartóztatták és nyolc év "nevelő munkára" ítélték. Szülei és bátyja később a náci holokauszt áldozatául estek, ő azonban három hónap után szabadult a lágerből, mert csatlakozott Anders tábornok formálódó lengyel hadseregéhez. Ennek tagjaként Palesztinába vezényelték, ahol 1943-ig szolgált.

Leszerelésekor már a szélsőséges Irgun Cvai Legumi fegyveres szervezet vezetője volt, amely az arabok és a palesztinai brit hatóságok ellen hajtott végre terrorakciókat. Az általuk támogatott, hasonlóan szélsőséges szervezet, a Stern Brigádok Deir Jaszin vezetésével 1946 júliusában levegőbe röpítette a brit tisztekkel teli jeruzsálemi Dávid Király szállodát, később pedig nyilvánosan felakasztott két brit őrmestert. Begin fejére a britek 10 ezer font vérdíjat tűztek ki, de nem tudták elfogni. Az Irgun az arabok ellen is hasonló módszereket alkalmazott, 1948 áprilisában 250 palesztint mészároltak le Jeruzsálem közelében egy településen, menekültáradatot indítva el.

Izrael állam kikiáltása után az Irgun formálisan beolvadt a zsidó hadseregbe, de az önfejű Begin hamar összeütközésbe került David Ben Gurion miniszterelnökkel. Amikor az Irgun a nemzetközi fegyverszünetet megsértve próbált fegyvert bejuttatni az országba, Ben Gurion habozás nélkül szétlövette hajójukat; Begin a partra tudott úszni, de tucatnyi harcostársa életét vesztette. A két ember ettől kezdve életre-halálra gyűlölte egymást, Ben Gurion többször "garázdák vezérének" titulálta és Hitlerhez hasonlította Begint.

Begin az incidens után szélsőjobboldali pártot alapított Herut néven. Mivel múltja miatt szalonképtelennek számított, sokáig inkább demagóg népvezérnek, mint igazi politikusnak tartották. Ő maga ugyan a kezdetektől képviselő volt, de pártja sorozatban nyolc választást vesztett el. Begin 1967-ben bekerült a nemzeti egységkormányba, ahol három évig volt tárca nélküli miniszter.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár