2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kikerül a holokauszt a brit tananyagból

2007. április 16. 11:45

A szakértők szerint a politikai korrektség alapján ugyanis több tanár nem akarja a holokauszttal és a keresztes hadjáratokkal ingerelni a muszlim diákokat.

Nem téma a holokauszt

A szakértői elemzés az általános- és középiskolák `érzelmekkel átitatott és ellentmondásos történelemoktatását` vizsgálta. A kutatás eredménye számos meglepetést okozott: arra derült fényt, hogy egyes tanárok azért nem oktatják a holokausztot, mert attól tartanak, hogy a muszlim diákokból antiszemita és Izrael-ellenes kirohanásokat válthatnak ki. A jelentésben olyan esetet is  bemutatnak, ahol a holokausztot már a teljes iskolai tananyagból száműzték. Ennek ellenére volt olyan osztály, ahol a pedagógusok nem törődtek a szabályozással, és a `lehetséges antiszemita kirohanások` ellenére is tanították a vészkorszak történetét.

Górcső alatt a közös tananyag

Más iskolákban a 11-14 éves korosztály tananyagában is történtek változtatások, például a keresztes hadjáratok oktatásában. A tanárok szerint ugyanis feszültséget okozhat, hogy az órán feldolgozott tananyag teljesen ellentétes a helyi mecsetekben megszerzett tudásanyaggal. Egy másik brit iskolában a szülők szálltak szembe az oktatókkal, mondván az arab-izraeli konfliktus és Izrael állam története szerintük egyáltalán nem megfelelően, sőt részrehajlóan került a tanmenetbe. A tanároknak a tanulmány szerint a multikulturálissá formálódó társadalomban sokszor nagyon komoly problémát jelent, hogy a tananyagot hozzáigazítsák az otthonról hozott tudáshoz.


We don't need no education

Chris McGovern, a korábbi tory kormányzat oktatási tanácsadója szerint "a történelem nem a politika korrektség eszköze, és nem lehet emiatt tönkretenni a brit történelemoktatást. Szerinte a gyerekeknek az ellentmondásos témákat is meg kell tanítani, legyenek azok kellemesek vagy kellemetlenek." A kutatók eközben arra is figyelmeztetnek, hogy egyes témák szándékos kihagyása vagy megkerülése sekélyes és felületes oktatáshoz vezethet. A tanárok ezáltal sokszor unalmassá vált óráit pedig a diákok "enyhének, primitívnek és problémamentesnek" tartják, ami ráadásul nagyon is untatja őket.


A történelemóra a politikai korrektség egyik zászlóshajója? Ön mit gondol? Mi hiányzik a magyar történelemoktatásból, és mely témának van túl nagy szerepe? Itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár