2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kokaszívás, szex és koponyalékelés a Szépművészetiben

2007. május 14. 13:00

Kulturális olvasztótégely volt

A 16. században, amikor a spanyol hódítók leigázták az inkákat, egy politikailag magas szinten szervezett, központosított birodalom és a hozzá tartozó civilizáció tűnt el a történelem színpadáról. A leigázott, csaknem 1 millió négyzetkilométer nagyságú Inka Birodalom a hódítók érkezése előtt egy hosszú kulturális fejlődési folyamatot betetőző virágkorát élte. Az inkák kiterjesztették a hatalmukat a területen élő népekre, magukat pedig mint a `civilizáció megteremtőit` tüntették fel. Hitük szerint velük vette kezdetét a világ és a rend, előttük pedig az emberek egy alacsonyabb fejlettségi szinten éltek.

Nyíltan vállalt szexualitás: galériánk a készülő kiállításról
Szex az ősi Peruban

Ha Machu Picchura, az inkák elfeledett városának tájba illeszkedő harmóniájára, vagy fővárosukra, Cuzcóra és magas szintű építészeti megoldásaira, az egész birodalmat behálózó útrendszerükre vagy a rétegzett, számos különleges foglalkozási csoportot magában foglaló társadalmukra, gazdag hit- és hiedelemvilágukra gondolunk, akkor valóban láthatjuk, hogy magas fejlettségi szintet elért civilizációt hoztak létre.

Az inkák azonban - egyfajta civilizációs "üstökösként" - nem egy kulturálisan alacsony szintű közegből törtek elő, hanem inkább az őket megelőző, fejlett kultúrák "olvasztótégelyei" voltak. Egybegyűjtötték és szintetizálták a meghódított civilizációk eredményeit, ezeket integrálták és ezáltal alapozták meg magát a birodalmat is.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása a különböző anyag- és tárgytípusokat összegyűjtve, a rajtuk látható hétköznapi és vallási témájú ábrázolásokat a középpontba állítva mutatja be az ősi Peru mintegy háromezer éves kulturális fejlődését, az egymással érintkező és egymást követő kultúrák művészetének tartalmát és megjelenési formáit.

A kiállítás látogatható: 2007. május 18. - 2007. szeptember 9.


A nagyszabású kiállításoknál megszokott módon a belépőket az érdeklődők elővételben is megvásárolhatják, egyrészt interneten a www.jegymester.hu és a www.inkak.hu oldalakon, másrészt a múzeumban és mintegy 50 városban, az ismert jegyirodákban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Arany koronaObszidián koponyalékelõ késÁldozati hegyek ivóedényekenMacskaarcú monolit õrzi a bejáratotAz elsõként kicsomagolt kipuLantos Adriána az arany serleggelA szertartási serlegLantos Adriána és Baán László a kicsomagolt tárgyakkal

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár